Ennakkotiedote

Tulossa syksyllä 2024:
Taistelu Lemmenjoen kullasta – Kari ja Sirkka Merenluodon tarina

Lemmenjoella eletään kolmannen kultaryntäyksen kiihkeimpiä vuosia. Kullankaivu on alkanut koneellistua. Kultamiesten uusia, itse kehittelemiä laitteita ja koneita otetaan käyttöön, rihlat kimaltelevat kultaa ennen näkemättömän rikkaina. Lemmenjoen kullankaivu elää villejä vuosiaan.
Kari Merenluoto on tullut kultamaille kolmannen kultaryntäyksen mainingeissa aikaan, jolloin Lemmenjoen vanhat elinkautiset ovat jättämässä kaivutyön nuoremmille. Kari ehtii saada kullankaivajaoppinsa vanhoilta kaivajilta, mutta jo muutaman lapiokesän jälkeen mies hankkii ensimmäiset koneensa. Kaivajan kinttaissa riittää virtaa ja kultaa löytyy parhaana kesänä yli kymmenen kiloa. Luottamus kullankaivun tulevaisuuteen on luja, työn äänet kaikuvat kulta-alueen tuntureilla ja purojen kanjoneissa. Elämä kultamailla on mallillaan.
Isolla kirkolla ei kullankaivun kehitystä katsota hyvällä. Metsähallituksen perustetaan luonnonsuojelualuetoimisto, ja metsähallituksen pääjohtajaksi on nousemassa Jaakko Piironen. Lemmenjoen ruutitynnyri alkaa pikku hiljaa kerätä painetta. Edessä ovat Lemmenjoen konekaivun vaaran vuodet…
Taistelu Lemmenjoen kullasta on Merenluotojen kerronnallinen elämäkerta Petsamosta ja Inarin Tirrosta Lemmenjoen kultamaille. Kirja kuvaa myös koneellisen kullankaivun kehitystä, tekniikkaa ja kullankaivajan elämää Miessinmaan kyläyhteisössä. Se kertoo lisäksi 1980-luvun lopulla alkaneiden kultataisteluiden taustoista. Kirjan sivuilla päästään päähenkilön mukana ensi kertaa kultataisteluiden kulisseihin, käräjäsaleihin ja eduskuntatalolle tutustumaan tahoihin, jotka lopulta ajoivat Lemmenjoen kultasadun väkivaltaiseen päätökseensä.
Kirjan päähenkilö Kari Merenluoto on yksi Lemmenjoen ja koko Lapin kultahistorian keskeisistä henkilöistä. Kullankaivussa olivat alkuvuosista lähtien mukana puoliso Sirkka ja pojat Antti ja Pekka. Kari toimi pitkään Lapin Kullankaivajain Liiton hallituksessa ja 2000-luvun alussa kolme vuotta Liiton puheenjohtajana.
Taistelu Lemmenjoen kullasta -kirjan on kirjoittanut Ilmari A. Kankaala. Kirjailijanimen takaa löytyy inarilainen kullankaivaja, evp toimittaja, kielenkääntäjä ja mainosalan yrittäjä Heikki Orava.”


9.7.2024|