Hajatelmia Prospäkkäristä

TV-ohjelmat, kirjat, lehtijutut, media, youtube yms.
Hardyman
Viestit: 59
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Hajatelmia Prospäkkäristä

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 07 Marras 2017, 17:01

Prospäkkärissä no; 2/2017 oli mielenkiintoinen artikkeli; " Jalokivien ammuntaa laserilla" eli Raman Spektroskopia. Tarina oli erittäin tiiviisti kirjoitettu mutta kuitenkin niin, että se herätti heti mielenkiinnon aiheeseen ja menetelmän mahdollisuuksiin? Muutamia kysymyksiä tuli heti mieleeni ja joihin olisi saatava vastauksia, mikäli mahdollista?

Kysymys 1. Minkälaisen sormenjäljen Raman- analyysi antaisi lapin kullasta ja kuinka tarkasti analyysin antamaa dataa voisi verrata esim. kultaan, joka on kaivettu esim. Australiasta, tai Yhdysvalloista?

Kysymys 2. Onko Lapin kullan koostumus sama koko alueella, tai onko sitä edes koskaan tutkittu?

Kysymys 3. Olisiko mahdollista saada tarinaan jatkoa, esim. siten, että Raman- analyysin kuvaa käsiteltäisiin hieman tarkemmin, niin että alkuaineiden piikit paikkoineen olisi nimetty, pitoisuutta unohtamatta? Olisi mielenkiintoista nähdä levitetty analyysikuva, lapin kullasta tai korundista.

Prospäkkärissä on usein mielenkiintoisia tarinoita, joita täällä voisi kommentoida ja antaa tavallaan toimitukselle palautetta. Nuo Pääkirjoitukset antaisivat aihetta vaikka romaaniin. Varsinkin tämä lehdessä 4/ 2016 julkaistu, "Kullankaivajan kuvausohjeita" osuu aivan nappiin, eikä tuo juttu "True paperclips" tässä viimeisessä 3/2017 jää paljoakaan jälkeen, asiaa pitää vain ajatella tekoälyn mahdollisuuksista vähän laajemmin.