Hajatelmia Prospäkkäristä

TV-ohjelmat, kirjat, lehtijutut, media, youtube yms.
Hardyman
Viestit: 158
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Hajatelmia Prospäkkäristä

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 07 Marras 2017, 17:01

Prospäkkärissä no; 2/2017 oli mielenkiintoinen artikkeli; " Jalokivien ammuntaa laserilla" eli Raman Spektroskopia. Tarina oli erittäin tiiviisti kirjoitettu mutta kuitenkin niin, että se herätti heti mielenkiinnon aiheeseen ja menetelmän mahdollisuuksiin? Muutamia kysymyksiä tuli heti mieleeni ja joihin olisi saatava vastauksia, mikäli mahdollista?

Kysymys 1. Minkälaisen sormenjäljen Raman- analyysi antaisi lapin kullasta ja kuinka tarkasti analyysin antamaa dataa voisi verrata esim. kultaan, joka on kaivettu esim. Australiasta, tai Yhdysvalloista?

Kysymys 2. Onko Lapin kullan koostumus sama koko alueella, tai onko sitä edes koskaan tutkittu?

Kysymys 3. Olisiko mahdollista saada tarinaan jatkoa, esim. siten, että Raman- analyysin kuvaa käsiteltäisiin hieman tarkemmin, niin että alkuaineiden piikit paikkoineen olisi nimetty, pitoisuutta unohtamatta? Olisi mielenkiintoista nähdä levitetty analyysikuva, lapin kullasta tai korundista.

Prospäkkärissä on usein mielenkiintoisia tarinoita, joita täällä voisi kommentoida ja antaa tavallaan toimitukselle palautetta. Nuo Pääkirjoitukset antaisivat aihetta vaikka romaaniin. Varsinkin tämä lehdessä 4/ 2016 julkaistu, "Kullankaivajan kuvausohjeita" osuu aivan nappiin, eikä tuo juttu "True paperclips" tässä viimeisessä 3/2017 jää paljoakaan jälkeen, asiaa pitää vain ajatella tekoälyn mahdollisuuksista vähän laajemmin.

Hardyman
Viestit: 158
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: Hajatelmia Prospäkkäristä

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 08 Kesä 2018, 18:02

Tuli uusin prospäkkäri sekä lehden sisällä, uusi jäsenkortti!

Mukava katsaus löydettyihin jalokiviin, sekä geologin työnkuvaan. Muihin ajankohtaisiin- ja tuleviin tapahtumiin on opastusta ja aikataulua, aivan riittävästi. Täyttä asiaa tämäkin lehti mutta onko noita tapahtumia jo liikaakin? Kaipa sen joku on miettinyt, että kaikkiin on riittävästi osallistujia ja turisteja, moista harrastusta ihmettelemään.

Pitäisikö noita kiviä alkaa katselemaan sillä silmällä, että laajentaisi harrastusta ja opettelisi kivien hionnan? Korujen tekeminen menee liian vaikeaksi mutta ei sitä tiedä, mihin kykenee, jos ei kokeile.

Vastaa Viestiin