Equinox800

Keskustelua metallinilmaisimien käytöstä
matson1
Viestit: 200
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: Equinox800

Viesti Kirjoittaja matson1 » 26 Elo 2019, 20:49

Hei hardyman kävitkö lapissa ja pääsikö ecuanox tosi toimiin.

Hardyman
Viestit: 141
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: Equinox800

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 26 Elo 2019, 23:20

Tiedä niistä "tositoimista" mutta hyvä reissu kuitenkin.

Tuli oleskeltua Rönkön nelosilla, kun se on paikkana ihan kelvollinen, siis hyvä sauna, ojassa riittää vettä ja tie ajettavassa kunnossa. Seurassakaan ei ollut valittamista, päinvastoin, meitä oli siellä kolme, joilla oli aseena Equinox800 ja yhdellä Minelabin 4500. Pientä palaveria siinä pidettiin ja opeteltiin laitteiden virittämistä ja yleistä etsintää maastossa.

Sotaromuja siellä oli maastossa aivan kiitettävästi, enkä muuten käynyt etsimen kanssa edes omalla montullani, kuin kerran, tai kaksi? Helle oli taas paikalla, siis n. +30 astetta, eikä siinä huvittanut edes kaivaa, vaikka etsin antoi toisinaan ihan kelvollisia signaaleita. Tuo kohteen määrittely, saattaisi olla vielä sellainen; palstalla käsiteltävä aihe?

Massakin on vielä vaskaamatta! joten tuloksistakaan ei kannattane kirjoittaa yhtikäs mitään?

Hardyman
Viestit: 141
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: Equinox800

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 30 Elo 2019, 14:08

Kohdesuojaus!

Kaikki rautapitoiset kohteet, tuottavat sekä "raudan" - ja "ei-raudan" signaalit. Jos kohde on "ei - rautaa" mutta maaperässä on rautaa, niin tämäkin yhdistelmä tuottaa samoin 2 signaalia. Tätä signaalien yhteisvaikutusta ja sen ilmaisemista, säädetään Recovery Speed- ja IRON BIAS säädöillä. Silloin taajuusvalinta pitää olla "multi".

Kohdesuojauksessa, pienet/alhaiset ID-arvot muuttuvat, kun kohteilla on eri ID-arvot ja ne ovat lähellä toisiaan, varsinkin, jos toinen kohteista on rautaa, jolloin sen ID-arvo on miinuspuolella. Silloin kohdesuojaus vetää pienen 0,1 g:n kultahipun ( id 2 ) arvon miinuspulelle mutta paljonko, sen määrää raudan määrä? Pieni n. 1":n naula, jonka ID arvo on -3 , vetää kullan Id:n arvoon -1 , jos kohteiden väli on < 2 cm Tämä riippuu kyllä kohteiden koosta ja niiden välisestä etäisyydestä? Säätö ilmaisuun tapahtuu IRON BIAS -säädöllä.

Mitään ongelmaa ei ole, jos kaikkien kohteiden ID:t ovat positiivisia, vaikka silloinkin kohdesuojaus toimii mutta se korottaa yhteisarvoa, joskus jopa paljon?

Recovery Speed on kuitenkin säädettävä niin, että kela erottelee kohteet, jotka ovat alle 3 cm:n etäisyydellä toisistaan ja niin, että etsimen ohjelmalla on aikaa laskea ja tunnistaa pieni kultahippu. Koska Recovery Speed on myös maasuodatin, sitä ei voi säätää liian suureen arvoon, koska silloin syödään syvyyttä, eikä kone tunnista enää edes hippua. Sopiva paluunopeus on 3 tai 4, riippuen vähän käytetetystä kelasta? 3 on hyvä arvo 6":n kelalle.
Tosin tässä jonkinverran ratkaisee myös " pyyhkäisynopeus"?

Oletuksena rauta on suodatettu -9 - (-3), etsintämoodi kulta2 , herkkyys 21 ja Threshold 12 . Kaikki muutkin säädöt on tehtävä huolella, kuten Emi ja maatasapaino, vaikka maatasapaino ei ole todellinen vaan mielestäni suhteellinen? Automaattinen seuranta kannattaa ottaa pois!

Tässä kokeessa rauta oli n. 1":n rautanaula (id -3) ja hippu 0,1g (id 2) ja toinen hippu 0,03g (id1) molemmilla kohdesuojaus putosi ID-arvoon -1, etäisyyksien ollessa n. 1 - 2 cm paluunopeuden tuli olla arvossa 3 . IRON BIAS (FE) säädöllä haettiin kohteen tunnistussignaali.
Kun kohteiden väli oli vajaa 2 cm oli FE asetettava arvoon 2 kun hippu oli 0,1g ja arvoon 1 jos hippu 0,03g tai pienempi. Ilmaistu kohdesuojauksen ID-arvo oli näissä -1 . Jos kohteet ovat 4 cm:n etäisyydellä toisitaan, laite antaa molemmille kohteille puhtaan ID-arvon.
Jos IRON BIAS oli 3 tai suurempi, ei laite tunnistanut kohteita, ei kumpaakaan, siis kultaa taikka rautaa.

All- metalli tilassa laite tunnistaa kohdesuojauksen, ID-arvolla -1 , paluunopeuskin voi olla suurempi.

Kaikkia mahdollisia yhdistelmiä en todellakaan kokeillut, koska halusin vain tutkia sitä, miten IRON BIAS toimii ja mihin sillä voi vaikuttaa? Paljon jäi vieläkin kokeilematta mutta toivottavasti tästäkin on vähän apua, kun miettii sitä, että mihin tätäkin säätöä tarvitaan?

Hardyman
Viestit: 141
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: Equinox800

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 01 Syys 2019, 19:08

Etsinnässä löydetyn kohteen määrittäminen, sekä mahdollinen tarkastaminen!

Kannattaa kuitenkin rajata sitä, mitä etsii ja valita alueeseen sopiva hakumoodi? Heti kaikki ja yhdellä pyyhkäisyllä ei vain onnistu!

Kun kohdealue on valittu ja löydetty siihen, etsintään sopiva hakumoodi, alkaa etsimen virittäminen /säätäminen niin, että kohteesta saisi mahdollisimman puhtaan ID-signaalin!
Tuloksen varmistamiseksi kannattaa kuitenkin tallentaa " käyttäjäprofiiliin" oma erityinen vertailusignaali, jolla tietyissä olosuhteissa pystyy varmistamaan kohteen aitouden? Siihen kannattaa tallentaa yksittäistaajuudella oleva muokattu ohjelma, jos käytät etsintään "multi" taajuutta? Tallennuspaikka löytyy siitä näytön oikealta sivulta, se alempi painike.

Oma asetus hakuprofiiliin;
Hakumoodi Puisto 2 , jolloin etsin käyttää puisto2:n algoritmia.
Taajuus 10 kHz
Threshold 10 , kuulet hylätyt kohteet, jos käytät lovisuodatusta?
Äänimaailma 5 ääntä, jossa Tone Breakilla tunnistat alueiden päätepisteet.
Lovisuodatus kannattaa asettaa jo siihen perushakuun, jos alueella on runsas roskaisuus tietyille ID-arvoille? Suodatuksen voi asettaa myös tähän; omaprofiiliin.

Muuta säätöä.
Suodata rauta, ellet etsi rautaa?
Äänimaailma kannattaa säätää selkeästi erottelevaksi; voimakkuudeltaan, sekä sävyiltään. Siinä kannattaa painottaa sitä sektoria, johon etsintää on keskittänyt!

Signaalin tarkastus!

Saat hyvän mutta alhaisen ID-signaalin, jonka arvo on 1 - 3 .
Tarkasta kohde; Pumppaamalla kelalla kohteen yli, jos ID muuttuu, tai katoaa...Älä kaiva!
Jos taas ID pysyy vakiona....Kaiva!

All Metall tilassa; Pumppaa kelalla kohteen yli, jos ID menee miinukselle...Älä kaiva.
Jos ID pysyy lähes samana...Kaiva!

Kruunukorkki on helpompi tarkastaa, koska etsin antaa "multi" taajuudella ID-arvon 14 - 17 mutta kun vaihdat yksittäiseen taajuuteen, hyppää arvo lukemiin 20 - 24 tai jopa ID 27 ? Tähän tilanteeseen kannattaa käyttää sitä " käyttäjän profiilia " , moodin vaihto käy helposti.

Muutamia ID-arvoja kannattaa opetella muistamaan, ettei kentällä pety, vaikka ID olisi kuinka puhdas ja hyväksytyllä alueella.
Alkon kierrekorkki id 21 eikä muutu, vaikka ohjelmaa vaihtaisi.
Al-klipsi id 16
Messinkihylsy id 16 - 17
Vanhat hopearahat id 24 - 27
Isot vanhat kuparikolikot id 33 - 35
Euro-kolikot kannattaa myös tarkastaa..? ja
Tinapaperi tulee kulta-alueelle, joka sekin pitää huomioida

Lisää testejä olisi vielä tehtävä mutta miten ne tekisi, kun ei oikein tiedä, mihin Eqinox pystyy? tai missä tulee rajat vastaa?

Hardyman
Viestit: 141
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: Equinox800

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 25 Syys 2019, 17:48

Minelab tarjoaa päivitystä Equinox- etsimeen; versio 2.0.1 !

Joten päivitin omani. ... Mitäkö hyötyä? No ei aavistustakaan mutta etsin toimii päälisinpuolin, kuten aikaisemminkin. Tottakai olen jo testaillut päivityksen aiheuttamia muutoksia mutta mitään erikoisen merkityksellistä en toiminnassa huomannut. Tosin tiedän, että muutoksia olisi raudan havaisemisessa?...mutta mitä muuta?..no sen näkee sitten, kun selviää, mitä on muutettu? Kaipa Minelab tiedottaa muutoksista, vaikka Equinox fooruminsa kautta? Pitää vain seurailla kv. sivustoja ja sitten testailla, mikäli on aihetta?

Paluu edelliseen ohjelmaversioon on aina mahdollista, joten mitään peruuttamatonta tuskin on tapahtunut?

Jos ja kun päivitätte, niin F-secure ei välttämättä anna lupaa, eikä anna avata ohjelmaa? mutta avaamalla secure, niin sieltä löytyy kohta, josta voidaan "sallia" tämä päivitysohjelma! Kunhan muistatte, että kela on kiinni etsimessä ja etsin päällä. Ohjelma pyytää kytkemään etsimen kaapelin tietokoneen porttiin. Ohjelma tarkastaa koneesi ja ehdottaa päivitystä 2.0.1, jos hyväksyt, niin paina INSTALL..... Lopuksi painat QUIT ... Ei ongelmia!

Hardyman
Viestit: 141
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: Equinox800

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 25 Syys 2019, 20:29

Mikäli olet päivittämässä, niin lataa samalla uusi manuaali!

Päivitys siis vaikuttaa "Iron Bias" säätöön, eli se vanhempi on FE ja uusi F2 . Vaihto näiden välillä; ..asetuksista kierrätetään, sinne viimeiseen ikoniin ja sitten pidetään " asetukset nappia alhaalla n. 2s , jolloin Iron Bias on valittu ja FE näkyy näytöllä, nyt kun painat " hyväksy ja hylkää painiketta (v/×) tulee näytölle F2 , käytössäsi on uusi päivitys! Näiden välillä voi vapaasti vaihdella, maaston tai kohteen mukaan.

Muista poistaa se alaviiva, painalla 2s "asetukset" ja pin pointilla pois asetuksista, ennen kuin jatkat maastossa!

Miten tämä vaikuttaa esim. kohdesuojaukseen kullan osalta, niin sitä pitää ajan kanssa tutkia.

Hardyman
Viestit: 141
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: Equinox800

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 15 Loka 2019, 13:22

Havaintoja etsimen toiminnan muutoksista, uuden 2,0,1 (MUU) päivityksen jälkeen.

Ensin, pientä kertausta!
Joskus, jos koko suku on räplännyt etsintä, saattaa olla syytä palauttaa etsin aluksi "tehdasasetuksiin" ja vasta sitten, aloittaa ns. puhtaalta pöydältä.

Kaikki alkuvalmistelut tulee tehdä huolella, kuten "hälyn poisto" joka tehdään niin, että kela on irti maasta, joko automaattisesti, tai manuaalisesti? Samoin maa-tasapaino, joka tehdään reippaasti pumpaten, ylös -> alas sen voi, hankalassa maastossa, tehdä myös sivuttaisliikkeellä? Varsinkin jos kelan alla on jokapaikassa "kohteita" ja tasapainoa tehdessä, kelan alla on lähes aina (maa +kohde) .

Tarvittavia säätöjä ja valintoja on useita mutta ensimmäinen harkinnan paikka on äänimäärä, siis montako ääntä tarvitaan tunnistamaan eri kohteita, niin että ne erottuvat selvästi toisistaan! Vaihtoehtoja säädöille löytyy aivan riittävästi, itse käytän pääasiassa viittä ääntä mutta toisinaan myös 50 on käytössä. Mitä milloinkin?

Toinen valintapaikka on "recovery speed". Tämä valinta erottaa pyyhkäisylinjalla kohteet toisistaan, arvoilla 3 tai 4 pystyy etsimään pieniä koruja ja kolikoita. Roskaisessa maassa kannattaa arvoksi asettaa 5 tai 6 mutta mikäli etsii aivan pinnalta, niin käytettävissä on vielä arvo 7 tai 8 . Nämä ovat käytössä, vaikka IRON BIAS olisi FE .

Kultatilassa "recovery speed" arvo voi olla 2 - 3 IRON BIAS 0 - 2 (FE) ja 0 - 4 ( F2 ). Nämä arvot, ovat siis pienille hipuille 0,03 g - 0,1 g .

Kolmas harkinnanpaikka on sitten IRON BIAS , joka ohentaa kohteen peittona olevaa rautaa! tai muuttaa kohteen ja raudan suhdetta molempiin suuntiin. Uudella päivityksellä Iron Bias (F2), voidaan raudan suhdetta muuttaa karkeammalla valinnalla 0:sta -> 9 , jolloin vanhan FE:n arvot jäävät F2:ssa arvojen 4 ja 6 väliin. FE on tavallaan tuon välin hienosäätö. Nollat eivät ole aseikoilla samanarvoisia. Kruunukorkki, joka antaa ID-arvon 16 - 17 putoaa miinukselle, jos IRON BIAS F2 arvo on 6 tai 7 , paluunopeus 3 tai 4, herkkyys 22 - 24 , tila; All metall ja taajuus multi. Esim. Puisto 2, Iron Bias F2 arvo 6 antaa korkille ID-arvon 16/17 sekä hyvän äänen, joka ei ole rautaa, F2 arvo 7 niin ääni hajoaa mutta ID on vielä osittain plussalla ( ID 11 ja -1,-2,-3). Arvoilla 8 ja 9 ovat kohdetunnukset selvästi raudalla; ID -5 . Toisenlainen korkki antoi id arvoksi -5 jo Iron Bias F2-arvolla 7 .

Suoritin testejä pääasiassa Puisto 1 ja Puisto 2 hakuohjelmilla ja erilaisilla yhditelmillä mutta aivan varmasti, paljon jäi kokeilematta, mutta kolikot löytyivät, olivat ne sitten pitkittäin tai poikittain pystyssä, jopa 4-6" syvällä, ei ongelmia. Tuli nyt sitten testattua tuota All metall-tilaa.

Näillä testeillä olen kuitenkin havainnut, että laitteen toiminta on parantunut ja monipuolistunut. Syvyyden ilmaisu on tarkentunut entisestään ja on vakaa.

Tästä voisi vielä jatkaa, kunhan opin jotain uutta ja mielenkiintoista tästä laitteesta!

Vastaa Viestiin