timantti

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä
miner
Viestit: 1
Liittynyt: 23 Joulu 2017, 15:59

timantti

Viesti Kirjoittaja miner » 23 Joulu 2017, 16:16

Jos vanhoja tulivuoria on sijainnu kullankaivualueella , onko mahdollista löytää myos rännistä kimberliitiä. Tälläinen vaan tuli mieleeni kun olis aika kasa seulottua rännin perrää :shock:

Kivenkääntäjä
Viestit: 115
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: timantti

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 24 Joulu 2017, 15:48

Kyllähän niitä on mahdollista löytää, muittei hirveän todennäköistä. Mm. huhun mukaan tuossa jossain Urupään ja Kaunispään välissä jossain olisi pari pientä kimberliittipiippuakin. Ja kai jotkin noista nyppylöistä on väitetty olleen tulivuoriakin (ei siis nämä tunturit vaan enemmän tunturialueen eteläpuolella).

Mutta mikäänhän ei ole yhtä varmaa kuin kunnon huhu :lol:

Hardyman
Viestit: 107
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: timantti

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 12 Tammi 2018, 11:34

Timanttien syntyyn tarvitaan "Kratoni" ja lähimmät ovat; Kuolan kratoni, sekä Karjalan kratoni, molemmat ovat Venäjän alueella mutta Karjalan kratonin länsireuna saattaa yltää Suomen puolelle? Kuolan kratonin paikkaa en ole koskaan tarkastanut mutta saattaa hyvinkin olla mahdollista, että sekin yltäisi Suomen puolelle? Kimberliittipiippuja tarvitaan siihen, että timantit siirtyvät maan pintakerroksiin, koska timantit syntyvä syvällä, kovassa paineessa ja tietyssä lämpötilassa, tarvitaan siirtymiseen, joku länsimetroa vastaava kuljetusmekanismi.

Pieniä timantteja on Suomesta löytynyt ja koekairauksia on tehty muutamia, joten saattaapi lapistakin timankeja löytyä?

Vasco
Viestit: 2
Liittynyt: 23 Tammi 2018, 01:20

Re: timantti

Viesti Kirjoittaja Vasco » 23 Tammi 2018, 01:24

Minkälaisilla vehkeillä timantteja voi etsiä? Taitavat olla niin keveitä, etteivät ränniin jää?

Kivenkääntäjä
Viestit: 115
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: timantti

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 23 Tammi 2018, 09:20

Meidän tapauksessa varmaan helpointa olisi rännin päähän lyödä pari seulaa joita tyhjennellään tasaisin väliajoin. Esim. eka seula jolla otetaan suoraan liian isot murkulat pois jonka jälkeen tulee seula tai kaksi joita tarkistellaan. Tosin tämä on todella hidasta hommaa ja vie kaivuu tehoa todella paljon + kaivuu jätteen tarkistaminen siihen päälle. Nuo seulan ainekset pitäisi sitten oikeastaan tarkistaa esim alumiinilevyn päällä, josta puolet mustaksi maalattua, näin näkisi kohtuu nopeasti löytyikö mitään.

Myös rännien rihlat voi saada kiinni timantteja, mutta jotta niitä jäisi ränniin niin melkeinpä saisi olla mahdollisimman matalat rihlat ja alhainen vesipatja niiden päällä. Jos veden virtaus on liian voimakas, niin nuo timantit menisivät todennäköisesti yli ja vaikka jäisivätkin pyörteisiin, niin ennen pitkää lentäisivät sieltä pois kuten muutkin (koru)kivet.

Näin siis "halvimmillaan" ja helpoimmillaan, mutta tuskin kannattaa näin paljoa vaivaa ja aikaa Suomessa nähdä. Tosin kyllähän osa meistä kaivaa tyhjääkin maata huvikseen 8-)

Vastaa Viestiin