lupa

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä
Kivenkääntäjä
Viestit: 181
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 13 Kesä 2019, 09:56

Löytynyt kulta pitää jättää maahan.

pastori
Viestit: 41
Liittynyt: 17 Marras 2017, 18:41

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja pastori » 13 Kesä 2019, 12:01

Kannattaa katsella www.kyppi.fi sivustoa. Ohjaa paikkatietoikkunaan. Sieltä selviää monta asiaa.

Hardyman
Viestit: 169
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 13 Kesä 2019, 13:25

Kivenkääntäjä kirjoitti:
13 Kesä 2019, 09:56
Löytynyt kulta pitää jättää maahan.
Mihin lakipykälään tuo on kirjattu, kun ei ole omaan silmääni osunut?

Laista kun otetaan esimerkiksi; Kaivosmineraalien etsintä ja hyödyntäminen.
Pykälä 7 ; " jokaisella on toisenkin alueella oikeus kaivosmineraalien löytämiseksi tehdä geologisia mittauksia ja havaintoja, sekä ottaa vähäisiä näytteitä, jos toimenpiteistä ei aiheudu vahinkoa, eikä vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä . Kaivosmineraaleista löytyy pykälistä luettelo , heti alkumetreillä ja mukana on myös kulta.

Tätä "vähäisiä näytteitä", ei ole tässä määritelty mutta mainitaan toisaalla, että se voisi olla jopa 40 ämpärillistä soraa/koemonttu? Toisaalta jos soitat noihin virastoihin, niin se "vähäinen" on "lapionpisto"? mutta tämä saattaa koskea tätä " jokamiehen/-naisen oikeutta"?

Pykälissä määritellään tarkasti, myös se, missä ei saa etsiä, tai mitä ehtoja on etsinnälle asetettu?

Pienimuotoinen etsintätyö!
Etsinnästä, valtion omistamilla alueilla, pitää kuitenkin tehdä ilmoitus ( Metsähällitukselle )! Kyse on nyt Lapin alueista, joita metsähallitus isännöi.

Jokamiehen oikeuksilla voi myös kokeilla, onko maassa kultaa, eli hieman voi kiviä potkiskella, ottaa hiekkaa puronvarresta ja suorittaa koevaskauksia, kunhan työ ei ole järjestelmällistä? eikä mennä suojelualueelle, tai erikseen määrätyille kieltoalueille. Tämän olen itse varmistanut, kysymällä asiasta virkamiehiltä henkilökohtaisesti.

Museolaki on sitten todella moniselitteinen kokonaisuus mutta sielläkin on mielenkiintoinen kohta, koskien jalometalleja sisältävistä Artefakteista ja niistä maksettavaa korvausta?

Käytännössä, Laki pitää pystyä valvomaan ja sille pitäisi olla määriteltynä myös sanktiot !

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja matson1 » 13 Kesä 2019, 18:48

Lukaseppa viimeisin prospäkkäri, siitä se peroniuksen juttu.

Hardyman
Viestit: 169
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 13 Kesä 2019, 21:29

matson1 kirjoitti:
13 Kesä 2019, 18:48
Lukaseppa viimeisin prospäkkäri, siitä se peroniuksen juttu.
Luin viimeisen mutta tarkoitit varmasti lehden v.2019 no 1 kertomusta "Kaivospiirien omistajien oikeuksista? Tähän liittyvissä pykälissä käsitellään maasta löytyvien kaivosmineraalien teollista hyödyntämistä.

Nämä "kaivosoikeudet" ja "pienimuotoinen etsintä", ovat täysin eri asioita. Pienimuotoista etsintää ja siihen liittyvää näytteenottoa, tämä kaivos- tai valtausoikeus ei määrittele, se määritellään aiemmin mainitsemassani pykälässä 7 "kaivosmineraalien etsiminen ja hyödyntäminen". Etsinnässä saa käyttää käsityökaluja ja pientä koeränniä tai jopa metallinetsintä ja akkukäyttöistä "rälläkkää". Työkalut pitää tässä kuitenkin maanomistajalle ilmoittaa mutta koskeekohan tämä kaikkea etsintää ja kaikkia maanomitajia, jos työkaluna on ainoastaan geologin vasara? Mitään huuhtomoa tämä etsintäilmoitus ei pidä sisällään, siihen tarvitaan sitten valtaus, silloin maaperän rikkauksia voidaan teollisesti hyödyntää ja kullalle löytyy omistaja.

Muuta lakipykälää, jossa määritellään pienimuotoinen etsintä, en ole löytänyt, joten jos jollakulla on parempaa tietoa....niin ottakaa kantaa.

peepee
Viestit: 24
Liittynyt: 17 Syys 2017, 21:34

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja peepee » 13 Kesä 2019, 21:38

niin ei ollu tarkoitus tehdä mitään tosi etsintää kunhan ajan vieteeksi vähän vaskaillaan.

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja matson1 » 13 Kesä 2019, 23:08

No enempää en tiedä kuin sen että juuri itse olen palaamassa tutkimus/etsintä reissulta ja alue x jota kartoitin, niin siihen tein lupahakemuksen ja se hyväksyttiin metsähallituksen toimesta ja sieltä painotettiin että löytynyt kulta kuuluu maanomistajalle, eli metsähallitukselle. Tämä näin virallisesti tehtynä, asiaa voi vääntää ja tehdä miten vain itse kukin haluaa tehdä. Itse pyrin tekemään asiat reilusti niin kuin ne kuuluu tehdä. Toki asiasta saa oikein moni mutkaisenkin jos haluaa.

Hardyman
Viestit: 169
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 14 Kesä 2019, 09:15

Kyllä siellä Metsähallituksen konttorissa varmasti on painotettu sitä, että löytynyt kulta kuuluu heille, sitä samaa vakuuttelua kuulin, kun asiasta kyselin vuonna 2016....mutta kun kysyin, että moniko kullankaivaja, tai turisti, joka on puolivahingossa löytänyt pari pientä hippua valtion maalta on tuonut nämä hiput teille, niin tuli syvä hiljaisuus?

Se, mikä on jossain tapana, tai mikä on käytäntönä ei kuitenkaan voi ohittaa sitä mitä laissa, kyseisestä asiasta sanotaan.

Toinen avoimeksi jäävä seikka on valvonta, kuka sitä jokamiehenoikeudella tapahtuvaa retkeilyä valvoisi, tuhansien turistien osalta, joista joku saattaa satunnaisesti kokeilla vaskausta ja löytää pari hippua?

Pienimuotoisesta etsinnästä on säädetty lailla jossa mainitaan siihen liittyvät velvollisuudet ja oikeudet, joita noudattamalla on mahdollistettu pienimuotoinen näytteenotto. Siinä ei mainita mitään siitä, että kultaa ei saisi kuitenkaan ottaa, tai että löydetty kulta pitäisi luovuttaa maanomistajalle.

Teen kuitenkin oman etsintäilmoitukseni, koska laissa on annettu tähän mahdollisuus. Omalta osaltani, etsintä ja näytteenotto täyttää lain vaatimukset ja on näinollen laillista.

Espelt
Viestit: 35
Liittynyt: 28 Touko 2019, 17:13

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Espelt » 14 Kesä 2019, 16:09

Lueskelin taas tuota liiton Hyvä kullankaivutapa kirjasta ja siinä on sivulla 5 käyty läpi tätä ohjeistusta ja lakia. Suoraan lainattuna kirjasesta:
"Pienen, muutaman litran maanäytteen saat
ottaa ilman lupaa, mutta siivoa silloinkin jälkesi ja peitä kuoppasi. Nimenomaan näytteen
otosta pitää maanomistajalle ilmoittaa. Muunlaista havainnointia voit tehdä vapaasti jokamiehenoikeuksien puitteissa.
Jos alueella ei ole voimassa olevaa kullanhuuhdontalupaa, tutkimusvaiheessa löytämäsi kulta kuuluu maanomistajalle. Tämän vuoksi
edes mitään sellaista pientä kullan keräilyä ei
voi ilman kullanhuuhdontalupaa harjoittaa –
vain ihan pienen näytteen voit tutkimusmielessä ottaa, vähääkään isommat kaivutyöt eivät
ole edes tutkimusmielessä sallittuja."

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja matson1 » 14 Kesä 2019, 16:15

Näin just. Tuo peroniuksen juttu on 1/2019 prospäkkärissä.

Vastaa Viestiin