Kultasoran pitoisuus g/tn tai g/m3

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä
Jänkäkurppa
Viestit: 69
Liittynyt: 30 Elo 2017, 09:26
Paikkakunta: Kittilä

Kultasoran pitoisuus g/tn tai g/m3

Viesti Kirjoittaja Jänkäkurppa » 08 Helmi 2020, 09:37

Pahtavaaran kultakaivos Sodankylässä. Neljäs omistaja on Rupert Finland Oy.
”Neljäs omistaja on toiveikas. …. Heinälamminvuomasta otetusta pohjapohjamoreeninäytteessä on 21 grammaa kultaa tonnissa. ….” Näin kirjoitti Lapin Kansa 8.2.2020 Pahtavaaran kaivosta koskevassa artikkelissa.

Näytepaikka on märän suon alla ja päällä tietenkin paljon turvetta. Kuitenkin jos verrataan pohjasoraa lapiokaivajan montun pohjasoraan, kaivusyvyys 0.5-1.5 m, mihin sisältyy kunttakerros ja köyhä pintamaa niin olisiko 21 g / tn sama kuin 50 g / m3 ???

Heinälamminvuoman reunapurot laskevat Sattasjokeen ja jossain vanhassa Prospäkkärissä oli Eelis Pulkkisen Rajalassa tehdyissä tutkimuksissa maininta että Sattasjoen (tai Saittajoen) tietyssä koskessa kannattaisi yrittää kullankaivua pintasorasta. Aikalailla on Rajalan alueella kaivosyhtiöt jo vallanneet paikat mutta entäpä Keulakkopään etelärinteet. Kannattaisikohan kullankaivu siellä ???

pastori
Viestit: 38
Liittynyt: 17 Marras 2017, 18:41

Re: Kultasoran pitoisuus g/tn tai g/m3

Viesti Kirjoittaja pastori » 08 Helmi 2020, 11:09

Juu. Siellä Pahtavaarasta länteen Tepsan yläpuolella on Kutuvuoman aapa, jonka alla pohjakallion pinnassa on vanhojen, paljon nähneiden malminetsijöiden mukaan, suuriakin määriä kultahippuja. Tieto tulee sellaiselta taholta, joka on luotettava. Tuo Tepsa - Pahtavaara väli on todella runsaan mielenkiinnon kohde joissakin piireissä. En epäile lainkaan tietoa Pahtavaaran kultamääristä.

Vastaa Viestiin