Sivu 1/3

timantti

Lähetetty: 23 Joulu 2017, 16:16
Kirjoittaja miner
Jos vanhoja tulivuoria on sijainnu kullankaivualueella , onko mahdollista löytää myos rännistä kimberliitiä. Tälläinen vaan tuli mieleeni kun olis aika kasa seulottua rännin perrää :shock:

Re: timantti

Lähetetty: 24 Joulu 2017, 15:48
Kirjoittaja Kivenkääntäjä
Kyllähän niitä on mahdollista löytää, muittei hirveän todennäköistä. Mm. huhun mukaan tuossa jossain Urupään ja Kaunispään välissä jossain olisi pari pientä kimberliittipiippuakin. Ja kai jotkin noista nyppylöistä on väitetty olleen tulivuoriakin (ei siis nämä tunturit vaan enemmän tunturialueen eteläpuolella).

Mutta mikäänhän ei ole yhtä varmaa kuin kunnon huhu :lol:

Re: timantti

Lähetetty: 12 Tammi 2018, 11:34
Kirjoittaja Hardyman
Timanttien syntyyn tarvitaan "Kratoni" ja lähimmät ovat; Kuolan kratoni, sekä Karjalan kratoni, molemmat ovat Venäjän alueella mutta Karjalan kratonin länsireuna saattaa yltää Suomen puolelle? Kuolan kratonin paikkaa en ole koskaan tarkastanut mutta saattaa hyvinkin olla mahdollista, että sekin yltäisi Suomen puolelle? Kimberliittipiippuja tarvitaan siihen, että timantit siirtyvät maan pintakerroksiin, koska timantit syntyvä syvällä, kovassa paineessa ja tietyssä lämpötilassa, tarvitaan siirtymiseen, joku länsimetroa vastaava kuljetusmekanismi.

Pieniä timantteja on Suomesta löytynyt ja koekairauksia on tehty muutamia, joten saattaapi lapistakin timankeja löytyä?

Re: timantti

Lähetetty: 23 Tammi 2018, 01:24
Kirjoittaja Vasco
Minkälaisilla vehkeillä timantteja voi etsiä? Taitavat olla niin keveitä, etteivät ränniin jää?

Re: timantti

Lähetetty: 23 Tammi 2018, 09:20
Kirjoittaja Kivenkääntäjä
Meidän tapauksessa varmaan helpointa olisi rännin päähän lyödä pari seulaa joita tyhjennellään tasaisin väliajoin. Esim. eka seula jolla otetaan suoraan liian isot murkulat pois jonka jälkeen tulee seula tai kaksi joita tarkistellaan. Tosin tämä on todella hidasta hommaa ja vie kaivuu tehoa todella paljon + kaivuu jätteen tarkistaminen siihen päälle. Nuo seulan ainekset pitäisi sitten oikeastaan tarkistaa esim alumiinilevyn päällä, josta puolet mustaksi maalattua, näin näkisi kohtuu nopeasti löytyikö mitään.

Myös rännien rihlat voi saada kiinni timantteja, mutta jotta niitä jäisi ränniin niin melkeinpä saisi olla mahdollisimman matalat rihlat ja alhainen vesipatja niiden päällä. Jos veden virtaus on liian voimakas, niin nuo timantit menisivät todennäköisesti yli ja vaikka jäisivätkin pyörteisiin, niin ennen pitkää lentäisivät sieltä pois kuten muutkin (koru)kivet.

Näin siis "halvimmillaan" ja helpoimmillaan, mutta tuskin kannattaa näin paljoa vaivaa ja aikaa Suomessa nähdä. Tosin kyllähän osa meistä kaivaa tyhjääkin maata huvikseen 8-)

Re: timantti

Lähetetty: 08 Helmi 2019, 17:26
Kirjoittaja bowerfix
Nyt se timantti sitten on todistetusti löytynyt lapista... minkähän torpan hiilestä mahtaa tuokin timantti puristunut... ;)

Re: timantti

Lähetetty: 08 Helmi 2019, 21:33
Kirjoittaja aae1pne
miner kirjoitti:
23 Joulu 2017, 16:16
Jos vanhoja tulivuoria on sijainnu kullankaivualueella , onko mahdollista löytää myos rännistä kimberliitiä. Tälläinen vaan tuli mieleeni kun olis aika kasa seulottua rännin perrää :shock:
Kimberliitti on pehmyt ja rapautuva kivilaji eipä niitä juuri irtokivinä löydy.
Eipä kannata rännejä alkaa rukkaamaan timanttien pyyntiin tuon yhden uutisoidun sirun jälkeen .

Re: timantti

Lähetetty: 14 Helmi 2019, 23:29
Kirjoittaja Kivenkääntäjä
Kimberliitti on kuten aae1pne sanoi, mutta uskallan väittää sitä löytyvän alueelta. Pitänee ottaa muutamat testit eräistä paikoista ja lähettää tarkempiin tutkimuksiin, uskoisin että tiedän paikan mistä löytää kimberliittiä pinnasta :roll:

Muutamalle veteraanille näytettyäni näytteitä sanoivat vain, ettei tiedä mitä ne on ja että "joskus on käynyt todella kuumana" ;)

Re: timantti

Lähetetty: 15 Helmi 2019, 12:37
Kirjoittaja matson1
Tuollainen löyty rännistä, jospa linkki toimii.

https://photos.app.goo.gl/FETNa7K6YKhSNoTKA

Re: timantti

Lähetetty: 15 Helmi 2019, 12:42
Kirjoittaja matson1
Ois tarkotus viedä tutkintaan, löytöpaikka palsi.
https://photos.app.goo.gl/QYWrqYramqphxLLE7