Hallituksen esitysHE942018 vp

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä
Goldrush
Viestit: 30
Liittynyt: 24 Huhti 2018, 12:00

Hallituksen esitysHE942018 vp

Viesti Kirjoittaja Goldrush » 24 Loka 2018, 23:14

En vielä täältä löytänyt tätä hallituksen esitystä niin laitetaas linkki eli tuollaista normienpurkutalkoota mahdollisesti luvassa:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Halli ... +2018.aspx

3. Koneellinen kullankaivuu

Ilmoitusmenettelyn ehdotetaan siirrettäväksi koneellinen kullankaivuu, kun kaivettavien maamassojen määrä on alle 500 kuutiometriä vuodessa pintamaat mukaan lukien ja työskentelyaika enintään 50 vuorokautta vuodessa. Lisäksi edellytettäisiin, että toimintaan ei tarvita vesilain mukaista lupaa tai oikeutta.
Kullankaivuun aloittaminen valtion omistamalla alueella edellyttää aina kaivoslain (621/2011) 22 §:n mukaisesti kaivosviranomaisen myöntämää kullanhuuhdontalupaa. Kaivosviranomaisena toimii kaivoslain 4 §:n mukaan Tukes. Tukesin myöntämä kullanhuuhdontalupa on määräaikainen, voimassa enintään neljä vuotta. Luvassa määrätään muun muassa kaivuumenetelmistä (kuten koneellinen kaivuu) ja käsiteltävästä maan määrästä, kullanhuuhdonta-alueen kunnossapidosta, poronhoidolle aiheutuvien haittojen vähentämisestä, saamelais- ja koltta-asioista sekä vuosittain toimitettavasta toimintaa koskevasta selvityksestä, vakuudesta ja korvauksista sekä toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista.
Kullankaivuun ympäristöluvan myöntää valtion lupaviranomainen. Ympäristölupahakemuksesta kuullaan kunnan ja valtion valvontaviranomaisen lisäksi saamelaiskäräjiä ja kolttien kyläkokousta. Lupapäätöksessä rajoitetaan määräyksin muun muassa aikaa, jonka ajan vuodesta kaivuuta voidaan tehdä sekä kaivettavan maan määrää, määrätään vesistön pilaantumisen ehkäisemistä koskevista toimista sekä kemikaalien varastoinnista ja häiriötilanteista, tarkkailusta ja tietojen toimittamisesta.
Koneellinen kullankaivuu keskittyy nykyään kokonaisuudessaan Lapin ELY-keskuksen toiminta-alueelle. Vuonna 2015 koneellisen kullankaivuun ympäristölupa oli voimassa 54 kohteella, joista toimintaa oli 38 kohteella. Toiminnanharjoittajien tekemien ilmoitusten mukaan kaivuumäärä vaihteli 30—20 000 kuutiometrin välillä.
Ilmoitusmenettelyyn siirrettäväksi ehdotetun pienimuotoisen koneellisen kullankaivuun ympäristövaikutukset ovat vähäisiä. Lukumääräisesti siirrettäviä toimintoja olisi arviolta alle kymmenen kappaletta. Käytettävästä kaivinkoneesta ei aiheudu normaalitilanteessa vuotoja, jos kone huolletaan säännöllisesti ja mahdolliseen öljyvuotoon varaudutaan imeytysjärjestelmin, ja polttoaineet varastoidaan asianmukaisesti. Ilmoitusmenettelyssä voitaisiin vahvistaa kaivettava maa-ainesmäärä sekä tarkastella, onko tarpeen antaa määräyksiä toiminnan sijainnista vesistön läheisyydessä.

Oma johtopäätelmä:

Mikäli menee eduskunnassa läpi tarkoittaa sitä että 1.1.2019 jälkeen pienimuotoiseen alle 500m3 konekaivuun aloittamiseen ei tarvita enää kullanhuuhdontaluvan lisäksi erillistä ympäristölupaa. Tuo voisi helpottaa myös sitä että kehtaisi hakea pienille alueille kullanhuuhdontalupia ihan vain maiden koneelliseen testaukseen, mikäli hyvä alue löytyy voisi sitten tehdä isomman valtauksen ympärille.

Jänkäkurppa
Viestit: 118
Liittynyt: 30 Elo 2017, 09:26
Paikkakunta: Kittilä

Re: Hallituksen esitysHE942018 vp

Viesti Kirjoittaja Jänkäkurppa » 09 Marras 2018, 13:39

Lapiokaivajana seuraan myös jonkinverran konekaivua ja sen mahdollista helpottavaa lakimuutosta. Mitä oikeastaan tarkoittaa
..... ja työskentelyaika enintään 50 vuorokautta vuodessa. .....
Eteläisimmillä kullankaivualueilla pääsee hyvinä keväinä kaivelemaan ilman routaa jo 15.5., huonoilla paikoilla joskus juhannuksen jälkeen. Mutta tarkoittaako "50 vuorokautta" sitä että toukokuun puoliväissä kaivutyön aloittanut kaivaja on velvollinen laittamaan koneensa talvipakettiin jo heinäkuun 5. päivä, jolloin täyteen tulee 50 vrk.
Jos hyväksytään että työskentelyaika 50 vrk on sama kuin 50 x 24 tuntia eli 1200 tuntia niin kaivut kerkiää kyllä tehdä ennen talven tuloa.

Samoin olen aina ihmetellyt että miten täytän vuosittaisen selvityksen kullanhuuhdonnasta kun siellä pitää täyttää kohta:
Kokonaistyömäärä kullanhuuhdonta-alueella henkilötyöpäivinä.
Jos olen kaivupaikalla 2 kk eli 60 päivää ja kaivelen vain kaksi tuntia päivässä mutta lauantaisin ja sunnuntaisin lepään, jolloin työskentelen kesän aikana vain 43 päivän aikana ja yhteensä 86 tuntia niin mitä minun pitää laittaaa tilastolomakkeeseen henkilötyöpäiväiksi. Jos muutan tunnit malliksi "8 tuntia päivässä" niin siitä tulee noin 9 henkilötyöpäivää. Henkilötyöpäiviä voi siis olla 60, 43, tai 9. Mikä on oikein.

No, tilastothan valehtelevat tunnetusti ainamutta olisi hyvä saada kyseisiin kohtiin hiemann tarkentavia ohjeita. Lapiokaivajat ovat täyttäneet tilastoja kohta jo 150 vuotta ja tilastovirheet lienevät jo kansanperinnettä mutta jos konekaivaja joutuu lopettamaan kaivunsa jo heinäkuun alussavirkavallan pelossa nin se on huonoa.

nuuskamuikkunen
Viestit: 10
Liittynyt: 31 Elo 2017, 16:09

Re: Hallituksen esitysHE942018 vp

Viesti Kirjoittaja nuuskamuikkunen » 17 Huhti 2019, 18:50

Karttaliitteestä näkyy vertailu kullankaivajien ja kansainvälisten yhtiöiden temmellysalueet Lapissa.
Meidän "tuhoama alue" ( löydätkö kartalta) on koko Lapin poronhoidolle haitallisin.
Onkohan tämä kartta ollut koskaan esillä keskusteluissa?
Liitteet
valtausalueet (1).png
valtausalueet (1).png (81.73 KiB) Katsottu 3901 kertaa

Kivenkääntäjä
Viestit: 181
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: Hallituksen esitysHE942018 vp

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 17 Huhti 2019, 22:38

Eiköhän tuo ole kullankaivajien eniten selaama kartta, joten kyllä se on keskusteluissakin varmasti ollut... tosin noista 99,9% on vain malminetsintään tarkoitettuja tai varattuja alueita, ei siis "aktiivikäytössä" ;)

Kassu
Viestit: 28
Liittynyt: 16 Loka 2018, 09:52

Re: Hallituksen esitysHE942018 vp

Viesti Kirjoittaja Kassu » 01 Touko 2019, 09:00

Moro

Lapin ely ilmoitti ympäristöluvan osalta seutaavaa, koskien pienimuotoista, alle 500m3 lupaa.

Lapin ELY-keskuksen lausunto:
ELY -keskus huomauttaa, että ilmoitusmenettelyn mukaisessa pieni- muotoisessa kullankaivuussa vuotuinen kaivumäärä pintamaat mukaan lukien tulee olla alle 500 m3, muuten toiminnalle tulee hakea ympäristö- lupa.

Vastaa Viestiin