Hienokullan talteenotto

Kaivutekniikka, koneet, rännit, jne.
TeemuJ
Viestit: 41
Liittynyt: 31 Heinä 2018, 13:37
Paikkakunta: Siilinjärvi

Re: Hienokullan talteenotto

Viesti Kirjoittaja TeemuJ » 03 Maalis 2020, 06:24

Kivenkääntäjä kirjoitti:
02 Maalis 2020, 21:45
Tuosta turbulenssista. Normaali pyörre toki pitää olla, mutta ei turbulenssia. Turbulenssi on pyörre mutta rännin pituus suunnassa, eli siinä suunnassa miten vesi liikkuu. Normaali pyörre, vaaka "vortex", on puolestaan rännin poikki suunnassa, eli rihlojen takana 90 asteen kulmassa veden kulkuun nähden. Tuo turbulenssi siis pyrkii nostamaan kullan ja nimenomaan hienokullan rihlojen takaa uudelleen liikkeelle, koska toimii vähän "ruuvikuljettimen" tavoin. Mielestäni tuota turbulenssia ei saisi esiintyä missään rännissä, vaikkakin monissa kuvissa/videoissa ja valtauksilla nähdyissä ränneissä sitä on liiankin kanssa.

Tekeehän turbulenssi hienon kuvion veden pintaan, mutta siihen se jääkin :twisted:
Turbulenssi on kaasun tai nesteen virtauksen nopeaa nopeuden ja suunnan muutosta ajan suhteen eli heilahduksia. Heilahdukset ovat kolmiulotteisia ja lisäävät aineen sisäistä sekoittumista, jolloin muun muassa lämmönsiirto ja kemikaalien jne. pitoisuuksien tasaantuminen tehostuvat huomattavasti.
Pyörre on normaalia kaareutuvaa virtausta, joka voi olla joko laminaarinen tai turbulentti.

Pieniä asiavirheitä tai luetun ymmärtämisessäni vaikeuksia, joten vähän paikkaavaa tekstiä. Napsittu Wikipediasta, mutta tekniikan fysiikka kirja selittää asian samoin.

Kivenkääntäjä
Viestit: 157
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: Hienokullan talteenotto

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 05 Huhti 2020, 22:58

Katopas tännekin tullut viestiä...

Kyllähän tuossa oli paljonkin asia virheitä jne. Esim. en puhunut mm. staattisestakaan pyörteestä mitään, mutta hyvin googletettu, tärkein vain taas jäi pois siteerauksesta. Mutta ehkä joku ymmärsi suurin piirtein mitä tarkoitin ja jos ei, niin pitänee sitten kultakioskilla vääntää rautalangasta :lol:

Pihkapekka
Viestit: 13
Liittynyt: 05 Touko 2018, 17:55

Re: Hienokullan talteenotto

Viesti Kirjoittaja Pihkapekka » 07 Huhti 2020, 20:46

Kuulemma talvisin jokaisen aloittelevan asian harrastajan tulee tehdä vähintään yksi kesällä nopeasti toimimattomaksi todettava laite.
LKL:n pikkujoulujen yhteydessä oli lyhyt luento otsikon aiheesta (A. Peronius) ja siitä koitin poimia oleellisia osia, yhden aiheeseen liittyvän kirjankin löysin, Harri Vaarala kirjoitti kultahippujen rännityksestä ja korundeista. Silloin joulukuussa arveltiin, että Antti aihetta vielä Prospäkkärissä avaa. Jokatapauksessa selväksi tuli, että hienokultaa menetetään ja lapiokaivajalla sen talteenottoa on helpompi parantaa.
Edellisistä innostuneena ja vakuuttuneena siitä, että kullan saanto vähintään tuplaantuu tein lopussa kuvassa olevan proton.
Rintuuksessa jossa pintamaita kuljettimelle heittelen kulta on ohutta, sitä löytyy juorusta mutta ei juurikaan pidemmältä rihloista.
Siitä ohuesta, mitä olen kiinni saanut ja käsitellyt, suurin osa menee 100mesh verkosta läpi joten luultavasti sitä hukkaankin menee.
Kultakoiran ja vaskoolin käytön jälkeen jonkinlainen bluebowlin tekele vielä kultaa löytää.
Tärkeimmät pointit pyydykseni rakenteeseen:
- virtaus joka toimii kulmarihlalle / perinteiselle linkoaa hienon kullan jatkamaan matkaa, virtaus täytyy puolittaa
- rännikulma joka toimii kultarihlalla on liikaa hienokullan talteen saamiseksi, kulma pitää puolittaa
- virtaus pitää saada mahdollisimman laminaariseksi jotta hieno kulta laskeutuu rännin pohjalle, ei pyörteittimiä pohjalle
- kehitysmaissa käytetään kuulemma juuttisäkkiä pohjalla, se toimii hyvin mutta vaatii tiuhaan tyhjentämistä, nomandia pohjalle siis
- 20 cm rännin jatkeelle tulee tuo 40 cm leveä laatikko jonka pohjalle tulee pelkkä nomandi ilman salmiakkiverkkoa, kiinnitys vaikka langalla
Ja sitten odottamaan, että päästään sitä pelipaikalle kokeilemaan. Kuvissa se monesti on tuo leveä osuus alussa ja kapenee loppuun mutta...
Mukavata kesän odotusta kaikille ja kaikesta huolimatta.
Pekka
Liitteet
Levennys.jpg
Levennys.jpg (137.01 KiB) Katsottu 52 kertaa

Vastaa Viestiin