Uppopumppu ja aggregaatti

Nyt saa kysyä mitä vaan!
lapinlumo
Viestit: 8
Liittynyt: 14 Elo 2023, 22:47

Uppopumppu ja aggregaatti

Viesti Kirjoittaja lapinlumo » 11 Syys 2023, 01:35

Tämän kesän kaivuukokemuksissa tuli yllättävänkin selväksi, että alemmalle maalle tehdyt montut tuppaavat täyttymään vedellä... Tulevia ajatellen kysyisin otsikon mukaisista laitteista.

Uppopumput tuntuvat olevan aika halpoja, 50-100 eurolla näyttäisi saavan. Kestävätkö nuo halpikset montun tyhjennyksessä miten käyttöä?

Sitten taas toisaalta aggregaatit tuntuvat olevan yllättävänkin kalliita, 1kW kustantaa 300e ja 2kW jo 500e. Riittäisikö 1kW:n laite vai onko se enemmän pieneen ja satunnaiseen käyttöön ja pitäisi hankkia 2kW:n laite? Katselin että pumppupuolella olisi saatavana 500W:n laitteita ja tuossahan jäisi vielä väliä 1kW:n aggregaatin maksimitehoihin. Järkeilen siis että jos mentäisiin lähellä aggregaatin maksimitehoja, homma ei toimisi pidemmässä käytössä (syö bensaa, kuluttaa laitetta).

Kiitoksia vastauksista!

ardeon
Viestit: 10
Liittynyt: 17 Elo 2018, 20:36

Re: Uppopumppu ja aggregaatti

Viesti Kirjoittaja ardeon » 13 Syys 2023, 18:42

Tervehdys
Omien kokemusten perusteella hankkisin montun tyhjennykseen 1" 4-tahtisen polttomoottoripumpun. Kiinanpumppuja on saatavana kohtuuhinnalla. Itse olen käyttänyt ko. laitetta vuosikausia ilman mitään hankaluuksia juurikin pelkästään montun tyhjennykseen. Imuletkun päähän sihti josta pujahtaa läpi n. 6 mm kivet eivät ainakaan vielä ole rikkoneet pumpun siipiä. Kohtalaisen tehokaskin tämä värkki on ja käynnistyy tosi helposti. Kaivat vaan montun syvimpään kohtaan pienen tilan imupäälle ja vuoraat sen lattakivillä, myös pohjalta ja imupää siihen kivillä tuettuna ja vot siinä se. Kiinalainen pumppu pitää kuitenkin ajaa sisään heti ensi kerralla ja mielummin kotioloissa. Vinkkinä voin kertoa sen että käytä pumppua aluksi muutama minuutti n. 5min ja vaihda öljyt siihen. Toista homma pari kertaa. Näistä pumpuista irtoaa metallihilettä uskomaton määrä kun osat sovittuvat toisiinsa. Öljyä näihin pikkupumppuihin menee yleensä 6dl, ei suuri kustannus. Suosittelen myös vaihtamaan polttoaineletkun länsimaiseen kunnolliseen letkuun. Kiinalainen letku on usein pituussuuntaan saumallista ja siihen tulee halkeamia hyvin herkästi, tämäkin pieni kustannus. Käynnistysnaru on myös usein heikkolaatuista, pintakudos alkaa rikkoontua, tämäkin kannattaa vaihtaa ennen kaivuuhommiin lähtöä. Pikkuhommia mutta kotioloissa nämä on helpompia ja mukavampia tehdä kuin kaivuupaikalla. Tässä yksi vaihtoehto.

Vastaa Viestiin