Aloittelija kokeneen oppiin

Nyt saa kysyä mitä vaan!
Jare poju
Viestit: 4
Liittynyt: 19 Helmi 2019, 18:38

Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja Jare poju » 01 Maalis 2019, 11:26

Löytyskö ensikesäksi 2019 mestaria oppipojalle kullankaivuun merkeissä? Olen suunnitellu lähteväni lappiin kullankaivuuseen jo yli 20 vuotta ja nyt olisi aika toteuttaa tämä pitkäaikainen haave. Haluan olla oppipoikana ennenkuin edes suunnittelen oman valtauksen hankkimista. Toivon yhteyden ottoa kokeneelta mainarilta.

polku3
Viestit: 1
Liittynyt: 30 Syys 2017, 16:24

Re: Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja polku3 » 01 Maalis 2019, 13:34

Kyllä kokeneetkin opettaa, mutta kantapään kauttakin oppii myös ei muuta kuin täyttämään jäsen hakemusta ja kesällä kaivamaan liiton valtaukselle.

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja matson1 » 01 Maalis 2019, 19:17

Just noin ei muuta kuin rohkeesti liity liittoon ja hommaa vehkeet ja sit kaivelemaan, porukka on mukavaa ja varmasti apuja löytyy

pastori
Viestit: 41
Liittynyt: 17 Marras 2017, 18:41

Re: Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja pastori » 01 Maalis 2019, 22:01

Juuri noin kun Matsoni sanoo. Laitppa yv:tä katsotaan mitä asialle voidaan tehdä. Liity nyt ensin kuitenkin pikaisesti liittoon.

HannuF
Viestit: 167
Liittynyt: 31 Elo 2017, 19:23
Paikkakunta: Heby Ruotsi

Re: Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja HannuF » 02 Maalis 2019, 10:37

Aivan, ja palstan muista osioista löytyy paljon tietoa välineistä, puhumattakaan Youtubesta. Esim hakusanalla Kullanhuuhdonta.
Ruotsinsuomalainen kullankaivaja Lemmenjoen Kaarreojalla.

Jänkäkurppa
Viestit: 117
Liittynyt: 30 Elo 2017, 09:26
Paikkakunta: Kittilä

Re: Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja Jänkäkurppa » 02 Maalis 2019, 13:05

Suosittelen aluksi LKL:n kaivupaikkoja. Esimerkiksi 1-2 vk tutustumisreissullakin sää saattaa olla hyvinkin sateinen ja kylmä. Jos yövyt asuntovaunussa, kylmyys ei yllätä. Jos aiot yöpyä teltassa niin siellä olisi syytä olla retkisänky, jolloin et nuku teltan pohjan tasalla. Siellä on joskus kylmä vaikka olisi kuinka hyvä patja. Teltassa 1-2 tuolia ja jonkinlainen lämmitys (kaasu).

Teltan ulkopuolella suojakatos, pöytä ja pari tuolia. Siellä voi tarjota muille jotain, jolloin juttu luistaa paremmin (ei välttämätöntä). Ruoanlaittopaikkaa ei kannata paria päivää varten vielä murehtia mutta pitemmälle ajalle pitää ruoanvalmistus ja tiskaus miettiä. Ensimmäiselle tutustumisreissulle ei tarvitse viälttämättä hommata pumppua ja rännejä rihloineen. Pieni tutkimusränni, siinä ruutumatto ja ehkä pieni rihlanpätkä, kunnollinen pistolapio, 1-2 sankoa ja vaskooli. Kahta sankoa on helpompi kantaa kuin yhtä. 1-2 m pituisen tutkimusrännin voi laittaa lähelle puroa. Kannat sorat ränninpäähän ja vettä niskaan. Rännikään ei ole ensin välttämätön. Vaskooli riittää. Vieraile muitten kaivajien luona ja utele asioita. Voit hyvin vierailla lähialueen mulla kaivupaikoilla. Sieltä saa aina joitain uusia vinkkejä.

Seuraava talvi meneekin sitten rännien rakentamiseen, pumpuun hankkimiseen, yms. Ehkä keräät porukan ja etsit oman kaivupaikan. Muista ilmoittaa kaivumääräsi, työpäiväsi ja kultamääräsi Tukesiin. Vaikka et saisi kuin pari hengetöntä, ilmoita silti. Kun ilmoitat kaivuraportin suoraan Tukesiin, varmistat että tietosi on mennyt perille. Sähköisesti lähetetystä ilmoituksesta tulee sähköpostiin kuittaus vastaanotetusta ilmoituksesta. Jos nimittäin aiot hankkia joskus oman kaivupaikan, Tukes vaatii vähintään kahden kesän kaivuhistorian ennenkuin omalle kaivupaikalleen saa luvan pystyttää talvellakin pystyssä olevan saunan ja kodan. Vain kesällä pystyssä oleva telttasauna ei tarvitse lupia.

Nythän sinulla on jo pitkän tähtäimen suunnitelma. Kesällä 2019 tutustumista kullankaivun saloihin. Ehkä jo utelet mahdollisia vapaita kaivupaikkoja. Talvella 2019-2020 rakennat sopivat rännit. Kesällä Kaivelet taas ja etsit oman alueesi. Heti kun pääset kotiin, laitat hakemuspaerit sisälle. Samalla lähetät toisen kaivukesäsi kaivuraportin. Jos alueesi on vanhojen kaivupaikkojen välissä, se saatetaan myöntää jo kevättalvella 2021. Hakemuksessa on pyydettävä Tukesilta lupa sosiaalitilojen rakentamiseen (sauna ja kota). On myös muistettava hakea kullankaivulupaa "muutoksenhausta huolimatta. Vaikka oman alueesi hakemiseen menee vielä pari vuotta, kannattaa tutustua tiettyihin asioihin etukäteen.

Tukes: Jo myönnetyt kullanhuuhdontaluvat ja mitä lausuntoja niistä on annettu:
https://tukes.fi/paatokset-ja-kuulutuks ... dontaluvat
Tukes: Kaivosrekisterin karttapalvelu:
http://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri/
Kaivoslaki:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... nhuuhdonta
Kaivosasetus:
http://plus.edilex.fi/tukes/fi/lainsaadanto/20120391
LKL:n etusivu > Hyvä kullankaivutapa
http://www.kullankaivajat.fi/
Keskustelupalstan lukemista. Kullankaivuvideoiden katselua.

Ensimmäisen rännisi mallista ei vielä kannata murehtia. Jos tosiaan innostut kaivamaan liiton tai omalla alueellasi niin seuraavan kymmenen vuoden aikana kerkiät rakentaa useita entistä parempia rännejä ja korjata vanhoja.

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja matson1 » 02 Maalis 2019, 13:28

Vielä senverran että ei tämä mitään tähtitiedettä ole, kun luet näitä palstan juttuja niin ei kannata kaikkea niin vakavasti ottaa. Pääperiaate on se että hiekkaa ränniin joka on hieman könöllään ja siinä vesivirtaa jonkunlaisen maton päällä, mitä enempi siihen hiekkaa lappaa sitä suurempi mahdollisuus löytää. Ei siinä noita astekulmia niin tarkalle kannata miettiä. Ajan myötä asiat hahmottuu ja kysellä ja katella kannattaa ja käyttä maalaisjärkeä.

aae1pne
Viestit: 97
Liittynyt: 30 Elo 2017, 11:51

Re: Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja aae1pne » 02 Maalis 2019, 14:24

Näin juuri kuten matson sanoi. Usein mietitään jos kultaa ei tule onko rännissä vikaa. Sitä kultaa ei vain ole joka paikassa tai onko lapio heilunut tarpeeksi. Jos rännissä on vaikka vain 5 millin reunakorkeudella oleva ruutumatto jos siihen ei kultaa jää, niin sama kuinka paljon rihlaa ja loukkuja jatkeena on kun maa on kullatonta.
Liittynyt: 06.04.2011. Wanhat viestit 122 kpl.
Lkl:n jäsen vuodesta 1988.

Jare poju
Viestit: 4
Liittynyt: 19 Helmi 2019, 18:38

Re: Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja Jare poju » 04 Maalis 2019, 12:04

pastori kirjoitti:
01 Maalis 2019, 22:01
Juuri noin kun Matsoni sanoo. Laitppa yv:tä katsotaan mitä asialle voidaan tehdä. Liity nyt ensin kuitenkin pikaisesti liittoon.
Moro. Olen ollut jäsenenä jo jonkin aikaa. Nyt on tullut aika kaivaa. Olisin halukas tutustumaan kaivuupaikkaan ja sen leirielämään kaivuun ja hyvän seuran merkeissä. Samalla ottaisin oppia oman leirin sekä ruokavaraston että muiden tärkeiden asioiden huomioimisesta ennen liiton ja mahdollisesti oman valtauksen itsenäistä kaivuuta varten.

Terveisin Jarno

Kivenkääntäjä
Viestit: 181
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: Aloittelija kokeneen oppiin

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 06 Maalis 2019, 10:15

Ei muuta kuin kohti pohjoista ja kiertelemään kulta-alueita. Yleensä "oppipaikat" on harvassa, koska järjestelmällistä kaivuutyötä tekevät on melko vähässä. Suurin osa on muutenkin lomakaivajia jotka viettävät alueella viikon tai kaksi, tähän ei sitten välttämättä haluta ottaa ketään sotkemaan.

En halua kritisoida, mutta nykyisistä kaivajista hirveän harva kaivaa vanhalla metodilla jossa tehdään nättiä jälkeä. Eli nykyisin vain laitetaan ränni paikalleen, setit kuntoon ja aletaan lappamaan maata menemään, eli ei se sen vaikeampaa ole. Jos haluaa oppia tuota vanhaa tapaa jossa tehdään riventeeraukset yms niin se on vähän työläämpää jne mutta näitä kaivajia ei hirveästi taida olla.

Leirielämä ja sen vaatimukset itseasissa on ihan täysin siitä kiinni, mihin tai mistä itse olet valmis tai riippuvainen. Eihän leiri tarvitse periaatteessa paljoakaan ellei itsellä ole vaatimuksia. Nykytekniikalla saa sähköt helposti (edullisesti!) valtaukselle ja tuo ruokavarasto hoituu nopeasti sillä (tai kaasujääkaapilla tms). Maakellarit yms on monessa paikkaa melko mahdottomia, varsinkin viime kesä oli sellainen että maakellarinkin lämpötila huiteli tähtitieteellisissä lukemissa. Suurimman osan ajasta ruoka säilyy ulkona ihan vaikka pelkässä styroslaukussa ;)

Kuitenkin oppipaikan saantiin auttaa myös se kun kertoo vähän ikähaarukkaa minkäikäinen on ja millä aikataululla on alueelle tulossa. Itse voisin ottaa kaverin kaivelemaan, mutta valtaukseni on sen verran alussa ja aikataulu epävarma etten vielä liikoja voisi edes lupailla.

Vastaa Viestiin