Vaskoolit huuhdonta kuntoon

Nyt saa kysyä mitä vaan!
Kime
Viestit: 5
Liittynyt: 13 Tammi 2019, 07:46

Vaskoolit huuhdonta kuntoon

Viesti Kirjoittaja Kime » 17 Heinä 2020, 06:35

Millaisia vaskooleja on kaivajilla käytössä? Miten valmistelette uudet vaskoolinne huuhdontakuntoon? Teettekö niihin jonkinlaisia omia virityksiä?

Avatar
jomsa
Viestit: 236
Liittynyt: 17 Heinä 2017, 13:57

Re: Vaskoolit huuhdonta kuntoon

Viesti Kirjoittaja jomsa » 17 Heinä 2020, 15:20

Itselläni on joitain todella vanhoja vaskooleita. Epäilisin, muistelisin, että vanhimmissa on leimoja -70 luvulta. Ostin noin kymmenen vuotta sitten kaksi ... "Klondike?" merkkistä mustaa muovivaskoolia koevaskaus hommiin ja eipä niille tarvi mitään tehdä. Tässä vasta taannoin keväällä ostin Minelabin vaskoolin Finndetectorilta ihan vain siksi, että täällä Kaupungissakin on yksi tarpeen tullen jos tarvii esitellä jollekin tai tulee äkkilähtö päkkäröimään.

Yleensä noille ei kai mitään huoltoa ole tarivnut tehdä. Metallisista rusoteet lähtee vaskaamalla.. siinäpä se.
Kultaa ja tietotekniikkaa vuodesta 1990 asti https://www.jomsa.fi
Hämypankki 2020 - 2030 | Rautakuru 2022 - 2026 | Kaarrepankki 2003 - 2020
Videoita kaivuista: https://www.youtube.com/c/Jomsatube

Kivenkääntäjä
Viestit: 181
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: Vaskoolit huuhdonta kuntoon

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 20 Heinä 2020, 19:34

Itsellä käytössä lähinnä 3-4 vaskoolia riippuen käytöstä. Tutkimuksiin garretin super sluice, perus vaskaukseen Klondike Special, loppuvaskaukseen tai tarkempaan vaskaukseen Garretin Gold Trap ja sitten kävelyreissulla tms missä voi tulla kiinnostusta ottaa näytteitä ilman sen suurempia suunnitelmia näytteen otosta repussa kulkee vielä Garretin BackPacker. Nuo Garretit kaikki kuuluu Garretin Deluxe Gold Pan Kittiin ja pirun hyviä vaskooleja ovatkin.

Jos pitäis yksi vaskooli vain valita ja sitä käyttää niin joko Klondike tai Gold Trap ja ehkäpä jopa tuo jälkimmäinen. Sen rihlat ja pannun muoto on muotoiltu, eli rihlainen sivu on jyrkempi ja rihlat ovat enemmän "kaartuvat".

Suomessahan kukaan ei taida käsitellä pannujaan mitenkään vaan ottavat käyttöön ja antavat ajan kuluttaa ne selaisiksi kuin kuluttavat, mutta itse ja merten takana ihmiset yleensä vetää ne teräsvillalla ja fairilla ympäriinsä. Muovipannuissakin kuitenkin on ohuen ohut öljykalvo muotin jäljiltä joka kyllä häviää käytössä, mutta sama se pannu on käsitellä kerralla sellaiseksi mikä se tulee olemaan jatkossakin, eli karheaksi. Käsitellyssä pannussa ohuen ohuet hengettömätkin (lue toivottomat) pysyvät helpommin pannussa paikallaan eivätkä lähde vaeltelemaan. Tuo öljykalvo hylkii kultaa ja vettä, ja kuten tiedetään niin öljyä ei saisi olla rihloissakaan jne. Ts. uuden muovipannun kun kastat suoraan veteen ja nostat niin se on melkein heti kohta kuiva, toisin kuin jo käytössä ollut pannu.

Tosin viime aikoina olen kyllä antanut toivottomille kyytiä jos pannussa ei muuta ole ollut :oops: :oops: :shock:

Vastaa Viestiin