Karuoja kakkonen

keskustelua LKL:n jäsenyyden eduista
Harse
Viestit: 2
Liittynyt: 07 Touko 2018, 20:13

Karuoja kakkonen

Viesti Kirjoittaja Harse » 30 Touko 2018, 23:36

Tervehdys kaikille jäsenille.

Liityin liiton jäseneksi kevättalvella ja tarkoitus olisi suorittaa tulikoe kesäkuun alkupuolella Karuoja kakkosen maisemissa, kestoltaan kenties kymmenisen päivää. Valtaukselle ei näyttänyt löytyvän olemassa olevaa viestiketjua joten avasin sellaisen. Pahoittelen jos sellainen kuitenkin jo löytyy.

Olen jo aiemmin selvitellyt vanhoista keskusteluista rännin suunnittelua ym. aiheeseen liittyviä asioita mutta muutamia vastauksia vielä kaipaisin. Tarkoitus on tulla venekyydillä Ravadakselle ja jatkaa jalan valtaukselle. Painoa kertyy rinkalle sen verran paljon että kehittelin melko kevyen ja kompaktin rännisysteemin luonnonvirtauksella toimivaksi.

Kysymykseni koskevatkin lähinnä käytännön asioita. Ajattelin kaivella hieman ylempänä rinteessä ja oletan alueen olevan melko kivistä. Tarvitsenko lapion lisäksi hakkua tai jopa kankea? Ajattelin tulomatkalla noukkia sopivan kelo-oksan vipuvarreksi isompien kivien siirtelyyn. Kuinka syvälle tuolla alueella pitäisi kaivaa kullan löytämiseksi? Tuleeko routa vastaan? Tämänhetkinen ajatus on kaivaa peruskallioon asti mutta lienee toiveajattelua :D

Pitääkö rännivedet ohjata purosta sivuun, ts. mikä on "hyvä tapa"? Itse ajattelin ottaa juomaveden valtauksen pohjoispuolella kulkevasta purosta tai heti valtauksen yläpuolelta. Rännin kokonaispituus jää 1,5 metriin joten kovin pitkälle purosta sivuun se ei yllä.

Mistä tiedän kuinka kaukaa purosta sivummalla voin kaivaa? Alue näyttää ilmakuvan perusteella melko kolutulta joten lupaavia kaivamattomia paikkoja lienee harvassa. Taktiikkani on tehdä muutama täsmäisku syvälle ja arvioida sen jälkeen potentiaalisin paikka mistä jatkaa.

Kiitän mahdollisista vastauksista ja muistakin vihjeistä. Jos alueella sijaitsevalla tuvalla tarvitaan talkoovoimia niin ehdin kyllä paikalle joksikin aikaa.

Jänkäkurppa
Viestit: 72
Liittynyt: 30 Elo 2017, 09:26
Paikkakunta: Kittilä

Re: Karuoja kakkonen

Viesti Kirjoittaja Jänkäkurppa » 31 Touko 2018, 07:56

Tällä uudella palstalla ei taida olla Karuojasta mitään juttua. Wanha palsta antaa lisätietoja. Siellä kohtaan Etsi ja hakusanalla Karuoja löytyy vanhoja keskusteluja. Ränninpään jätökset tietenkin purosta sivuun. Wanhojen keskusteluje lukeminen tiedoksi ja ajnkuluksi on paikallaa.

Kivenkääntäjä
Viestit: 162
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: Karuoja kakkonen

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 31 Touko 2018, 08:26

Morjens Harse,

alueesta en tiedä mitään sillä siellä en ole käynyt, mutta muutaman vinkin voin koittaa antaa :)

Tosiaan rännin perät sivuun itse purosta, varsinkin jos lapioit ihan urakalla. Yksi sangollinen testimaata ei ole niin justiinsa, mutta pitkässä juoksussa tee pieni oja johon rännin perät ohjaat. Sitten pikku pato "alajuoksulle" niin painavin aines jää sinne ja osa hienoimmastakin. Apuna kannattaa käyttää pressua jolla ohjaat vettä ränniin ja ehkä vähän teet patoakin tarvittavan virtauksen saamiseksi.

Hakku tai rautakanki olisi hyvä olla mukana melkein missä vain, mutta jos mitään isoa työkalua ei halua kuljettaa niin tuollaisia pieniä minihakkuja on myytävänä marketeissa (Bauhaus, Puuilo, Tokmanni). Jos haluaa investoida tuohon Estwingin hakkuun, niin se toimii myös kävelykeppinä osittain, mutta on kallis (tosin kevyt ja sillä saa aikaan paljon). Maa on aina aika tiukassa kun kyseessä on "neitsyt" maa.

Routaahan voi vielä olla, mutta riippuu täysin milloin menet, että vieläkö sitä on. Käsittääkseni yllättävän vähän nyt parina vuotena on ollut routaa. Ja ikiroutaa mitä kullankaivuuohjelmissa on, ei ole Suomessa ;)
Se miten kaukana purosta voit kaivaa on aika perstuntumalla mentävissä. Mutta katso kaivosrekisteristä vähän mittoja ja koita pysyä niiden sisällä, pieni tuloste valtauksesta muutamien mittojen kanssa ei varmasti olisi pahitteeksi.

Ei muuta kuin onneksi olkoon uudesta harrastuksesta ja tervetuloa joukkoon!

HannuF
Viestit: 145
Liittynyt: 31 Elo 2017, 19:23
Paikkakunta: Heby Ruotsi

Re: Karuoja kakkonen

Viesti Kirjoittaja HannuF » 31 Touko 2018, 08:58

Routaa ei ole Lemmenjoella juuri nimeksikään tänä keväänä.
Jos kantamuksen haluaa pitää keveänä niin itse jättäisin lapion kotiin. Kunnon hakku tekee kyllä työt.
Ruotsinsuomalainen kullankaivaja Lemmenjoen Kaarreojalla.

Harse
Viestit: 2
Liittynyt: 07 Touko 2018, 20:13

Re: Karuoja kakkonen

Viesti Kirjoittaja Harse » 31 Touko 2018, 23:58

Kiitokset vastauksista.

Vanhaa keskustelupalstaa on tullut tutkittua paljonkin mutta en ole löytänyt vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Tätytyy vielä penkoa.

Ymmärsin että hakku olisi hyvä peli. Lapio on ehdoton joten ehkä tuo hakku tulee sen lisäksi. Pressuvinkki oli hyvä, mutta olen suunnitellut ränniini kapenevan vesilaatikon seulalla. Yläpuolella leveyttä on 400 mm ja rännin liitoskohdassa n. 100 mm. Eiköhän tuo kerää riittävästi vettä tämän kokoluokan viritelmään.

Täytyy ohjata ränni sivuun ja kyhätä pieni "saostusallas". Enhköhän saa jotain aikaiseksi näillä neuvoilla. Saa nähdä minkälaista säätä tulee kesäkuun alkupuolelta juhannukseen. Onneksi on varaa pienille muutoksille ajankohdan suhteen.

Nöyrällä asenteella lähdetään. Olen tyytyväinen jos pääsen paikan päälle laitteineni :D Lykkä tykö kaikille kaivajille.

HannuF
Viestit: 145
Liittynyt: 31 Elo 2017, 19:23
Paikkakunta: Heby Ruotsi

Re: Karuoja kakkonen

Viesti Kirjoittaja HannuF » 01 Kesä 2018, 09:52

No juu, seuraavaa kerralla sitten tietää mitkä työkalut parhaiten passaa.
Lykkyä tykö.
Ruotsinsuomalainen kullankaivaja Lemmenjoen Kaarreojalla.

Hannu55
Viestit: 15
Liittynyt: 09 Joulu 2017, 18:56

Re: Karuoja kakkonen

Viesti Kirjoittaja Hannu55 » 23 Heinä 2019, 17:25

Tuolla on kuulemma juuri uusittu PuuCee. Aikaisempi olikin jo kaatumispisteessä.

Vastaa Viestiin