lupa

Kaikkea pohjakallion ja perämaiden väliltä
peepee
Viestit: 24
Liittynyt: 17 Syys 2017, 21:34

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja peepee » 15 Kesä 2019, 23:59

turisti reissu se oli suunnitteilla sinne ivalojoelle ja vähän kokeeksi vaskailla,pitäneeköhän se vaskooli ja kenttälapio jättää pois kun se näyttää nuin vaikeaksi menevän? PS. voin kyllä metsähallitukselta kysästä että mitä ne on mieltä.

peepee
Viestit: 24
Liittynyt: 17 Syys 2017, 21:34

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja peepee » 16 Kesä 2019, 00:11

niin ja vielä että mitenkäs sitten kun paistinpannua pesee siellä ranta hietikossa ja sattuu kultahippu eksyyn pannuun,pitääkö se kiikuttaa metsähallituksen konttuuriin?

Mylpertti
Viestit: 9
Liittynyt: 06 Kesä 2019, 16:47

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Mylpertti » 16 Kesä 2019, 09:37

Ei tämä nyt niin vaikea asia voi olla ymmärtää. Kullanhuuhdontalupa ja kaivospiirit ym. ovat lakiin laitetut, jotta voit toisen omistaman kiinteistön alueella harrastaa. Suomen laissa kiinteistöllä ei ole ylä- tai alarajaa, kiinteistön omistaja siis omistaa kaiken, mitä tuolla alueellaan on, ennen erillisiä lupia. Marjoihinkaan kultaa ei voi verrata harvinaisuutensa ja arvonsa vuoksi, jokamiehen oikeudella voi siis heittää vesilintua, kun gramma kultaa on arvokkaampi kuin lappilainen pikkutukki puu.

Älä nyt tee asioista kuitenkaan vaikeampia kuin ne ovat, meinasit kerran kenttälapiolla ottaa ns. näytteitäsi. Lapion iskua joenrannassa ei kukaan varmaan edes huomaa. Maalaisjärki mukaan ja ilmoitus tulille. Jos jotain löydät, laita nyt osa edes metsähallitukselle varsinkin, jos meinaat tehdä kullanhuuhdontalupahakemuksen.

Vaskaamisen harjoitteleminen on kuitenkin mukavampaa kotona ja esimerkiksi ilmakiväärin panoksilla, entä lähteä hyttysten syötäväksi ja pettymyksiä kokemaan. Helpoimmalla pääset, kun menet jäsenvaltaukselle vaskaamaan, siellä saat kullankin pitää ja kanssahaaveilijoita jututtaa.

Hardyman
Viestit: 169
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 16 Kesä 2019, 09:51

peepee kirjoitti:
15 Kesä 2019, 23:59
turisti reissu se oli suunnitteilla sinne ivalojoelle ja vähän kokeeksi vaskailla,pitäneeköhän se vaskooli ja kenttälapio jättää pois kun se näyttää nuin vaikeaksi menevän? PS. voin kyllä metsähallitukselta kysästä että mitä ne on mieltä.
Vaskooli ja kenttälapio kannattaa ottaa aina mukaan, kun retkeilee lapissa, jos ne mahtuvat mukaan? Hienoa ajanvietettä ja pientä ohjelmaa, siinä vaeltamisen ohessa, kannattaa järjestää aina kun siihen on mahdollisuus.

Jokamiehen oikeudella saat vaskata ja ottaa satunnaisia näytteitä, sitä ei kiellä mikään laki, kunhan peität syntyneet pienet jäljet luonnossa. Kullan jättäminen maahan, tai sen mahdollinen kuljettaminen johonkin konttoriin perustuu mielestäni lain virheelliseen tulkintaan, jossa "kaivoslain", valtauspykälät on sekoitettu Kaivosmineraalien etsintä ja hyödyntämispykäliin, joissa ei ole mitään rajotteita siihen, mitä mineraalia voit näytteenä ottaa!

Tämä kullan omistamisen siirto maanomistajalta ( valtio ) valtaushakemuksen jättäjälle on tässä kohdassa se avainasia joka tätä soppaa sekoittaa, siinä operaatiossa "kulta" kuuluu maanomistajalle, niin kauan kunnes valtaus on saanut lainvoiman, eikä sitä voi aikaisemmin kaivaa! Valitusaika ja muut esteet pitää tietenkin huomioida mutta tarkoitan tässä sitä aikaa kun valtauksella on luvallista aloittaa kaivuu. Silloin kullanomistaja on vaihtunut! Tämä on oma tulkintani ja se muuttu vasta kun joku tuo esille lain, jossa kullan ottaminen näytteenä kielletään!

Varmuudella voit vaskata jos teet Metsähallitukselle ilmoituksen; pienimuotoisesta näytteenotosta.
P.S. soittelemalla eri konttoreihin saat erilaisia vastauksia, Matsähallituksella ei ole ollut mitään yhteistä linjaa tai ojetta tällaisiin kysymyksiin?

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja matson1 » 16 Kesä 2019, 12:32

Samaa mieltä Mylpertin kanssa, miten näinkin selvän asian saa näin sotkuiseksi, ohjeet ovat selvät kuinka tulee toimia.
Varmaan paras todeta, että en ole puolesta, enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin.

peepee
Viestit: 24
Liittynyt: 17 Syys 2017, 21:34

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja peepee » 16 Kesä 2019, 15:31

noo tulipahan keskustelua aiheesta,vaellusreissu se ivalojoen keikka lähinnä on ja mitä kultahommiin tulee niin toistakymmentä vuotta on tullu liiton valtauksia koluttua että tuttua puuhaa on.tämän kesän reissu tulee olemaan vähän erillaisempi kun aateltiin olla vaan turisteja.ps voiphan se mielessä käydä että kun saariselkä lähestyy niin oiskohan sittekin pitäny ottaa pumppu ja muut roippeet mukaan(rännit ja vähän kalustoo on kyllä liiton lanssilla) no sepäs nähään sitten kun ollaan kulun päällä.

Espelt
Viestit: 35
Liittynyt: 28 Touko 2019, 17:13

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Espelt » 16 Kesä 2019, 16:20

Kaikki nämä luonnonvarojen käyttöä ohjaavat lait ja ohjeet ovat tälläisiä sekavia ja tulkintaa aiheuttavia. Jokamiehenoikeus on yksi tulkintojen aarrearkku. Maahan pudonneen oksan saat ottaa. Entäs jos oksa ei olekaan tullut maahan asti vaan on jäänyt pienemmän puun oksistoon pudotessaan alas? :D

Ymmärrän kyllä, että näillä määräyksillä yritetään estää laajamittaista luonnonkäyttöä ilman maanomistajan lupaa. Jos laki sallisi kuolleiden puiden käytön, niin kohta olisi porukkaa toisten metsissä sahailemassa halkoa talojensa lämmitykseen. Samoin kävisi varmaan kullanhuuhdonnassa. Jos jostain uudesta paikasta löytyisi kultaa, niin kohta olisi paikka täynnä kaivelijoita ja vessapaperit roikkuisi puiden oksilta ja maasto olisi täynnä kaljatölkkejä ym roskaa. Näin se vaan menee... Vastaavia esimerkkejä löytyy kalastuksen puolelta ihan riittävästi.

Kivenkääntäjä
Viestit: 181
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 17 Kesä 2019, 22:22

Voi hyvänen aika, tämähän on lähtenyt jo lapasesta, joten laitan vettä lisää myllyyn :lol: :lol: :lol:

Alkuperäiselle kysyjälle: Anne mennä vain, ei haittaa jos vähän vaskaat koska ketään ei kiinnosta. Kunhan et kaiva kultalan perustuksia ja koko tönö pölähdä sen takia Ivalojokeen 8-)

Hardymanille: Jälleen kerran vasen kätesi ei tiedä mitä oikea tekee? Ei kaikkeen tarvita lakia suoraan jostain kullinkaivajankäsikirjasta, nämä löytyy helposti kun menet sinne lakeihin jotka kertoo maanomistajan oikeuksista ja niitä sovellat sitten näihin malmijuttuihin. Jos sun pihalta joku nappaa kaivamalla 200g kultamöykyn, näyttää sitä sulle samalla räkästen naamaan keskari pystyssä ja lähtee naureskellen koko matkan pankkiin, niin tulisiko mieleen kysymys/ajatus "mut kun se oli mun?"?
Tässä tapauksessa maanomistaja on Metsähallitus ja jos Metsähallitus haluaa, että kulta jätetään maahan niin se pitää jättää. Kuka näin tekee, no ei kukaan mutta näin se virallisesti menee. Malminetsintä on eriasia ja malminetsintään on ihan eri käytännötkin koska toimintakin on erityyppistä. Kuinka moni malminetsijä on kaivellut metsät läpeensä etsiäkseen rautaa maanalta ilman että miettivät siitä ilmoittavansa kenellekään?
Voin antaa kyllä asiasta lakikonsultaatiota 300€ / h (en ole juristi mutta tämä asia tulee oikeasti selväksi kun otat oikeat opukset käteen), mutta suosittelen vaikka asianajajaani joka laskuttaa maltillisemmin 250€ / h ja antaa oikeat pykälät todennäköisesti kymmeniä minuutteja nopeammin.

Eli kun menette ja vaskaatte satunnaisessa rannassa MH:n alueella, niin eiköhän se riitä että sanoo harrastelevansa huvikseen ja sanoo ettei mitään koskaan löytynytkään (kunhan pysyy näistä pyhiinvaelluskohteista vähän etäämmällä). Jos jotain löytyy niin valtausta vain, mutta jos haluaa oikeasti jotain tiettyä aluetta tutkia niin sitten ilmoitusta asiasta.

Nämä on jälleen minun henkilökohtaisia mielipiteitä, ei kenenkään tahon virallisia ohjeita tai edusta kenenkään tahon virallista kantaa. Kaikkiin asioihin ei ole suoraa lakia, vaan monet eri lait muodostavat yleisen lakikäsityksen mikä ohjaa toimintaa.

Ugh puh, käämi paloi ja idiootti on puhunut :twisted:

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja matson1 » 18 Kesä 2019, 08:36

Hyvin selvästi sanottu kivenkääntäjä, juuri näin.

Hardyman
Viestit: 169
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: lupa

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 18 Kesä 2019, 11:39

Kivenkääntäjälle; Ei tämä keskustelu ole lähtenyt lapasesta, ei sinne päinkään. Laki on kuitenkin laki ja "Kaivosmineraalien etsiminen ja hyödyntäminen" luku 1 pykälä 7 on hyvin selkeästi kirjoitettu, ilman muita, kuin laissa mainittuja esteitä ja kieltoja, ei ole ja näitäkin esteitä voidaan viranomaiten päätöksellä ohittaa. Näytteiden ottoa ei tässä mitenkään rajata, ei edes sitä, mikä on se vähäinen näyte määränä? Myöskin vähäistä haittaa saa aiheuttaa, sitäkään ei kielletä eikä sitä määritellä. Ilmoitusvelvollisuus toki on ja siitä säädetään samassa laissa; luku 2 pykälä 8 . Oman ilmoitukseni etsinnästä, olen jo jättänyt ja saanut siitä kuittauksen.

Laissa mainitaan myös suojaetäisyys rakennettuun infraan, kuten asumuksiin, työtilaan, tiestöön, rautateihin ja sähkölinjoihin. Tontille (asumukseen) etäisyys on 150 m , joten tontille ei tulla tonkimaan, tai näyttämään keskaria.

Kaivosmineraalien etsintä on luvallista, toisenkin omistamalla alueella, se mainitaan tässä laissa mutta malminetsinnästä on laadittu omat pykälänsä, eikä sitä pidä sekoittaa kaivosmineraalien etsinnästä ja hyödyntämisestä annettuihin lakeihin.

Henkilökohtaisuuksiin meneminen ja ivaaminen on epäasiallista, varsinkin jos sillä puolustaa omaa näkemystään. Tämän enempää en näihin henkilökohtaisuuksiin mene, enkä jatka kirjoittelua tästä aiheesta.

Vastaa Viestiin