Paljastelu ja Kansallispuisto

Keskustelua metallinilmaisimien käytöstä
Avatar
jomsa
Viestit: 242
Liittynyt: 17 Heinä 2017, 13:57

Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja jomsa » 25 Touko 2018, 14:09

Hurahdin sitten itsekin ostamaan palastelijan (Minelab x-terra 705, gold) kun viimevuonna alkoi löytyä noita nökäreitä sellaisesta paikkaa missä arvelen, että osa saattaa jäädä löytymättä olemattoman pohjakallion takia. Kalliota päivän rännitettyä tulosta oli jonkinverran, mutta ei niin paljoa että huvittaisi mättää sitä ränniin (ei juuri maksanut vaivaa takaisin), sen sijaan tuossakin rännierässä oli muutama 0,1 - 0,2g hippu ja päätin hankkia tuon metallinpaljastelijan montun viimeistelyä varten. Keilaa pohjat läpi ettei mitään isompaa jää kallionäkkileivän sisään.

Nyt tietenkin kun tuo oli aika iso investointi (suhteellista, tiedän), mietin että mitäs laki sanoo paljastelusta Kansallispuiston sisällä? Wanhoila foorumeilla oli vähän keskustelua asiasta, mutta ei kyllä oikein tullut selvyyttä asiaan?
Kultaa ja tietotekniikkaa vuodesta 1990 asti https://www.jomsa.fi
Hämypankki 2020 - 2030 | Rautakuru 2022 - 2026 | Kaarrepankki 2003 - 2020
Videoita kaivuista: https://www.youtube.com/c/Jomsatube

Kivenkääntäjä
Viestit: 181
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 26 Touko 2018, 20:37

Periaatteessahan laki ei sano mitään tai sanoo paljonkin. Kansallispuistot ovat jokamiehenoikeuksien piirissä vaikka järjestyssääntö sanois mitä tahansa. Mutta toki tähän asiaan varmaan olisi hyvä saada selvyys vaikka LKL:n ja Metsähallituksen neuvotteluissa, sillä piippailu kansallispuistoissa voi aiheuttaa närää ja nopeasti voi käydä kaivajia vastaan tai ainankin yleisen mielipiteen suhteen.

Eihän piippaileminen siellä täällä varmaan ketään häiritse, mutta nopeasti niitä voi Lemmenjoen suunnille ilmestyä melko paljonkin.

Että ei muuta kuin paljastelemaan, mutta pidä kuitenkin vaatteet päällä :lol:

Avatar
jomsa
Viestit: 242
Liittynyt: 17 Heinä 2017, 13:57

Re: Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja jomsa » 27 Touko 2018, 09:47

Itse asiassa minun tontilla noita on näkynytkin jo parina vuotena. Toisen kerran tosin ihan omasta pyynnöstäni. (olivat ekan kerran myös tavallaan luvalla, mutta en ollut itse tietoinen tästä.... pitkä tarina) :D Mutta joo vähän jotenki sellainen fiilis, että noita paljastelijoita tuntuu alkavan lisääntyä ja tietoutta ja selkeyttä olisi hyvä saada.
Kultaa ja tietotekniikkaa vuodesta 1990 asti https://www.jomsa.fi
Hämypankki 2020 - 2030 | Rautakuru 2022 - 2026 | Kaarrepankki 2003 - 2020
Videoita kaivuista: https://www.youtube.com/c/Jomsatube

Mullis
Viestit: 29
Liittynyt: 07 Syys 2017, 10:04

Re: Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja Mullis » 27 Touko 2018, 12:13

Ihan totta, että piipitys lisääntyy koko ajan ja sen myötä tietoa ja selkeyttä viralliseen kantaan kaivataan.

Geofysikaalisia havaintoja saa käsittääkseni tehdä ihan jokamiehen oikeudella, oli sitten kansallispuisto tai ei. Piippari antaa akustista ja visuaalista dataa näistä geofysikaalisista havainnoista ilman maastoon kajoavaa näytteenottoakin.
Juridisesti mielenkiintoiseksi asia menee muillakin alueilla siinä vaiheessa, kun geofysikaalisen havainnon johdosta nokan alla on kokkare keltaista läskimalmia.

Kaivoslain ja jokamiehen oikeuden perusteella vähäisen, noin nyrkin kokoisen mineraalinäytteen saa maastosta ottaa. Kansallispuistoissa on maanhaltijan näkemyksen mukaan tämän suhteen tiukempi linja, joka kieltää mm. kivien ja käpyjen keräilyn ilman lupaa - ilmeisesti riippumatta ko. puiston järjestyssäännöstä.
Silloin kun kyseinen mineraalinäyte on huuhtomalla talteen otettavissa olevaa irtokultaa maaperässä, menee asia kaivoslainkin kannalta monimutkaisemmaksi, koska sen hyödyntämisestä säädetään laissa ihan omassa luvussaan.

Koitetaan saada asiasta virallinen Suomen tasavertaiseen lakiin perustuva tulkinta aikaiseksi. Sinänsä neuvotteluilla Metsähallituksen kanssa ei tässä asiassa ole merkitystä, koska Suomen lakiahan Metsähallituksenkin tulisi noudattaa.

Mutta tässä vaiheessa ainakin nyrkkiä suuremmat kultahiput kannattaa vielä jättää maastoon, kunnes löydetään linjaus siihen onko kyseessä mineraalinäyte vai isommushippu.

Jänkäkurppa
Viestit: 119
Liittynyt: 30 Elo 2017, 09:26
Paikkakunta: Kittilä

Re: Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja Jänkäkurppa » 27 Touko 2018, 15:52

Laitanpa minäkin tähän pienen paljastelujutun Lemmenjoen kansallispuistosta. Toivottavasti tästä on jotain hyötyä lopulliseen ratkaisuun paljastelun sallimisesta tai sen kieltämisestä.

Vuonna 1985 tein toistaiseksi ainoan reissuni Lemmenjoelle. Meloin poikani ja koirani kanssa kanootilla Njurkulahdesta Kultasatamaan ja Hengenahdistuksen mäen polkua pitkin kävellen Morgamin kultalaan. Silloin polku oli polku, missä näkyi poromiesten moottoripyörien jälkiä paikoitellen. Nykyisissä valokuvissa polun paikalla näkyy olevan melko leveä mönkijäura. Eräässä painautumassa oli vesilätäkkö ja siinä oli LAPIN KULTAA. Hetken epäröin että onko se aitoa mutta nostin sen ylös, jolloin maa PALJASTUI pullon alta. Silloin kultatietoni oli aika olematonta mutta koska kyljessä luki Lapin Kulta niin silloin olin varma. Mäen päällä PALJASTIN korkin suun poistamalla kruunukorkin ja hetken päästä PALJASTUI myös pullon pohja sisäpuolelta kun nektari valui sisuksiini.

HannuF
Viestit: 168
Liittynyt: 31 Elo 2017, 19:23
Paikkakunta: Heby Ruotsi

Re: Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja HannuF » 27 Touko 2018, 19:21

Tuntuisi oudolta jos ei omalla tontillakaan saisi paljastella. Meillä muutamalla on mukana montunpohjia varten.
Käytetään niinkauan kun kielletään.
Ruotsinsuomalainen kullankaivaja Lemmenjoen Kaarreojalla.

Hardyman
Viestit: 171
Liittynyt: 30 Elo 2017, 12:18

Re: Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja Hardyman » 27 Touko 2018, 22:12

Kokeilin kepillä jäätä, tuossa "equinox800" palstalla, tästä samasta aiheesta mutta eipä ottanut tuulta purjeisiin. .....Eivät taida päättäjät näitä palstoja pahemmin seurailla?

Asia on kuitenkin tärkeä, joten se on aivan sama, missä "rimssussa" tästä keskustellaan, kunhan vain saadaan kunnon keskustelu aikaiseksi.

Aivan varma asia on, että elektroniset etsintälaitteet yleistyvät ja niiden laatukin paranee, tai ainakin oletan näin. Jotenkin tuo käytön laillisuus pitäisi saada paperille ja siitä kentälle, niin että turhaa pyrokratiaa ei lisättäisi, ainakaan kohtuuttomasti. Käyttöön olisi kuitenkin saatava myös joitakin herrasmies-sääntöjä, kuten esimerkiksi; jotain rajaa siihen miten lähelle toisen leiriä, ränniä, tai kuoppaa, voisi tulla huitomaan?

Jokamiehen oikeudella ja maanomistajan luvalla saa etsiä mutta kenelle kuuluvat mahdolliset löydökset?....Tämän hetken lakien mukaan ne kuuluisivat maan omistajalle...mutta entä ne pienet hiput..Metsähallituksen hallinnoimilta alueilta?

Avatar
jomsa
Viestit: 242
Liittynyt: 17 Heinä 2017, 13:57

Re: Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja jomsa » 27 Touko 2018, 22:35

Hardyman kirjoitti:
27 Touko 2018, 22:12
olisi kuitenkin saatava myös joitakin herrasmies-sääntöjä, kuten esimerkiksi; jotain rajaa siihen miten lähelle toisen leiriä, ränniä, tai kuoppaa, voisi tulla huitomaan?
Jotenkin kuvittelisin, että Kaivospiirien alueelle tuskin saa tulla edes niillä oikeuksilla etsimään metallia. Ja joka tapauksessa, en menisi missään tapauksessa Kullanhuuhdonta-alueelle huispaamaan jos ei olisi tontin omistajan eksplisiittistä lupaa ja jotain edes puhetasolla sopua jos jotain sattuu löytymään.
Kultaa ja tietotekniikkaa vuodesta 1990 asti https://www.jomsa.fi
Hämypankki 2020 - 2030 | Rautakuru 2022 - 2026 | Kaarrepankki 2003 - 2020
Videoita kaivuista: https://www.youtube.com/c/Jomsatube

Mercury
Viestit: 28
Liittynyt: 04 Syys 2017, 18:10

Re: Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja Mercury » 28 Touko 2018, 08:40

Tuohon valtion mailla tapahtuvaan piippailuun en ota kantaa kun asiasta en mitään tiedä. Näytteenottoon saa lähteä ilmoittamismenettelyllä ja viimeksi kun metsähallitusta konsultoin, niin näytteen max määräksi määrittelivät puhelimitse "lapionpiston". Tällä verukkeella siis piippailu olisi valtion mailla ok, tosin samassa puhelussa määriteltiin myös se, että näytettä ei saa hyödyntää. Eli suomeksi löytäjä ei saa pitää.

Tätä asiaa sotkee myös tosiaan jokamiehen oikeus joka sallii pienet näyttenotot.

Kansallispuistoon tuskin saa edes lapiota pistää. Tätä voisi joku ihan tosissaan selvittää.

Yhdestä asiasta olen pommin varma. Toisen valtaukselle ei ole mitään asiaa piippailemaan ilman lupaa. Tämä selkenee ihan tukesin päätöksestäkin.

"Kullanhuuhdontaluvan haltijalla on tässä luvassa mainitulla kullanhuuhdonta-alueella
yksinoikeus etsiä ja kartoittaa maaperässä esiintyvää kultaa, ottaa talteen ja hyödyntää
maaperässä esiintyvää kultaa huuhtomalla sekä ottaa talteen ja hyödyntää huuhdonnan
sivutuotteena irtomaasta löytyvät platinahiput sekä jalo- ja korukivet."

Mullis
Viestit: 29
Liittynyt: 07 Syys 2017, 10:04

Re: Paljastelu ja Kansallispuisto

Viesti Kirjoittaja Mullis » 28 Touko 2018, 12:02

Tietenkin asia on juuri noin, kuten Mercury kirjoittaa: ei h...tissä kenelläkään muulla kuin kullanhuuhdontaluvan haltijalla ole minkään valtakunnan oikeutta toisen alueella etsiä tai hyödyntää mitään kaivoskivennäisiä - piippasi sitten päässä tai laitteessa.
Kaivospiireistä nyt puhumattakaan.

Kuvittelin itse, että tuo herrasmiessopimus toisen leiristä, rännistä tai kuopasta tarkoitti liiton jäsenetu-alueita.
Niilläkin on paljon paljastimien käyttö yleistynyt, ja pitääkin tosiaan asia ottaa heti seuraavan liiton hallituksen asialistalle, niin tulee tästäkin uudesta asiasta selkeä hallituksen linjaus, joka on toiminnanjohtaja-Hanskilla selkänojana, jos asiasta tulee kaivukauden aikana tulkittavaa.

Mikä olisi teidän mielestänne sopiva hajurako? Siis nimenomaan liiton alueilla, ja tarkoittaen toisen teltan nurkkaa, montun laitaa tai ränninsuuta.

Ja HannuF: on ilman muuta sallittu metodi millä tahansa luvitetulla alueella, oli se sitten kansallispuistossa eli ei.
Kyllä Lemmenjoellakin edistykselliset kaivajat ovat noita käyttäneet nimenomaan montun pohjien tarkistamiseen - ja mm. irronneiden kauhankynsien hakemiseen :lol: - jo vuosikymmeniä.

Vastaa Viestiin