Konekaivuu 2021

Nyt saa kysyä mitä vaan!
BGT
Viestit: 26
Liittynyt: 12 Elo 2018, 19:35

Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja BGT » 07 Touko 2020, 21:25

Noniin, kerrottakoon aluksi että kasailen tähän aloitusviestiin projektistani pikkuhiljaa ja päivittelen asiasta sen edetessä. Kasailen alle otsikoita eri vaiheista omia mietteitäni ja kysymyksi. Otan mielelläni vastaa mielipiteitä, ohjeita, varoituksia ja kommentteja.

Ja sitten itse asiaan. Eli tarkoitus olisi aloittaa hommat kesällä 2021. Tänä kesänä olisi tarkoitus tutustua alueisiin ja hakea luvat valmiiksi ensi kesää varten. Se mikä sai minut tähän hommaan ryhtymään on pitkäaikainen kultakuume. Asiaa on ensimmäisen kerran pohdittu 2008 ja nyt alkaisi olla tekojen aika.

Yritysmuodon valinta
Ensimmäisenä kysymyksenä tulee tietysti fiksusti kysyttynä yritysmuodon valinta. Aikaisemmin olen itse pyörittänyt osakeyhtiötä. Mitä nopealla vilaisulla katselin kaivuuyrittäjiä niin toiminimellä olevia ja osakeyhtiöitä näyttää olevan molempia. Todennäköisesti päädyn toiminimeen tässä kohdassa, vanhana yrittäjänä ymmärrän näiden hyvät- ja huonot puolet. Lähinnä kysymys mikä arveluttaa on se milloin kannattaa yritys perustaa? Jos tänäkesänä haen lupia ja ne tulisivat 9kk päästä. Näkisin lupien jälkeen järkeväksi lyödä yrityksen pystyyn ja alkaa hankkimaan kalustoa, jolloin voi varmistua että tulevana kesänä kaivetaan. Silloin tietysti luvat haettaisiin omiin nimiin (näistä lisää alempana). Mielipiteitä? Ajatuksena päästä itse helpommalla ja halvemmalla kun ei ole kirjanpitoa hoidettavana tyhjiltä kuukausilta.

Alueen valinta
Alueen valinnassa kiinnostaisi tietää mitä kaikkea tietoa ihmiset valtausta valitessaan huomioivat. En löytänyt mitään kartastoa missä näkyisi maanäytteitä, muistan kuitenkin joskus etelä-suomesta nähneeni kyseisen näytekartan. Lisäksi kun katselee noita valtauksia kaivosrekisteristä, on siellä aika paljon toisistaan poikkeavia valtauksia (tosin ikinä ei tiedä missä se kulta on), ei siis sinäänsä selkeää tapaa millä valita potentiaalista aluetta. Mietin mitkä on teoreettisia vahvimpia kultapaikkoja, vanhan joen sisä- vai ulkomutkat, risteykset jne.? Alueista ei varmaan myöskään löydy kartastoa peruskallion syvyydestä? Tässä hieman kysymyksiä teoreettiseen paikan etsimiseen. Tarkoituksena on vielä soitella yhdelle geologille, joka on aiemminkin auttanut kaivajia paikan valinnassa.

Noniin, kun on kartasta katottu mieleinen paikka niin pitäisi testata alue käytännössä onko siellä kultaa. Minkälaisia menetelmiä olette käyttäneet? Ensimmäisenä ajatuksena tulee tietysti mieleen pistolapio ja vaskooli. Mutta ongelmana on että näyte on ihan pintamaata eikä kerro paljoa muuta todellisuutta. Toisaalta toinen ääripää on hakea malminetsintä lupa ja porauskalusto maanäytteisiin. Toisaalta tämä on kallis ja pitkä tie, mutta tulokset olisivat hyvät. Tässä kun maastosta pieniä näytteitä saa kerätä ihan laillisesti niin ensimmäisenä tulisi mieleen sijoittaa maaporaan, jolla aitatolppiakin pystytetään, tosin ei tietoa mitenkä onnistuu kivisessä maastossa. Ja tosiasia on tässäkin että vaikka suht kapealla terällä kairaisi ei tälläkään päästä paljoa 1,25m syvemmälle, mutta pistolapiota syvemmälle ja näyte olisi nopeasti otettu.

Luvat
Luvan hakuun en vielä ole perehtynyt vielä riittävästi esittämään kysymyksiä. Oletuksena on että lupien saanti vie 3-12kk, joten jos tuossa juhannuksen jälkeen paikkoja pääsen tutkimaan ja paikka paikka on hyvä laitan samantien lupahakemuksia vireille ensikesää varten. Mutta tähän liittyen kysymyksiä myöhemmin.

Kaivuu menetelmä ja koneet
Nyt itse parhaimpaa osioon! Eli menetelmiin ja koneisiin. Kerrottakoon alkuun että haaveena ei todellakaan ole mikään amerikan malli. Mahdollisimman yksinkertaista, kustannustehokasta ja toimivaa kalustoa. Mitä on itse tullut katsottua niin suomessa konekaivajista osa ei käytä edes seulaverkko välppää kummallisempaa seulontaa (vähän kustannuksia, huonompi hyötysuhde ja vähäisemmät konerikot). Itse olen perjaatteessa pohtinut kahta eri menetelmää.

1. Pyöräkuormaa+kaivuri+seula
Tässä menetelmässä käytettäisiin powerscreen mark 2 tyylistä seulaa, jossa on kuljettimen päässä täryseula. Tähän lisättäisiin sitten rännit ja pesulaitteet https://www.youtube.com/watch?v=u_0cT7EysCI. Huuhtomoa ruokittaisiin siis pyöräkuormaajalla, tavara haettaisiin läheltä kaivinkoneella irrotetulla kasalta tai mikäli pyöräkuormaaja puskee niin mikä ettei suoraan penkastakin välillä. Huuhtomon kiviaines ja jätemaa rännin päästä ajettaisiin aina täytön välissä pois myös pyöräkuormaajalla, ennen uuttaa kuormaa vuorotellen tarpeen mukaan. Koneet kokoluokkaa 15-20t pyöräkuormaaja ja kaivuri.

Tässä menetelmässä olisi monta hyvää puolta sikäli että maa-ainesta tulisi seulasta koko ajan tasaisesti, sitä saa myös syötettyä ihan hyvän määrä tunnissa. Huonona puolena tietysti hintaa vanhasta seulan aihiostakin rakentelemalla tulee ja koska kyseessä vanha kone myös konerikkoja tulee herkästi. Myös tähän malliin tarvitaan kaksi kallista konetta huuhtomon lisäksi.

TAI

2. Pitkäpuomi kaivuri+helposti siirreltävä seula
Tämän menetelmän idea on käyttää pitkäpuomista kaivuria jolla voitaisiin syöttää huuhtomoa koko ajan, eikä materiaalia tarvitse erikeen kuljettaa huuhtomon lähelle. Tämä menetelmä toimisi omissa mielikuvissa melkein 10m syvyyteen ja kerralla voisi kaivaa n.20m leveää kohtaa ilman huuhtomon siirtoa. Huuhtomossa ajattelin käyttää seulaverkko välppää tai tasoseulaa. Molemmissa on puolensa. Toisella suuremmat kustannukset ja hajoamisriskit, mutta toisaalta parempi huuhdontatulos. Tuosta hieman ideaa ottaisin välppäseulontaan, tosin tekisin helposti siirrettävän mallin. https://www.youtube.com/watch?v=NahOTuJA090. Suurin ongelma tässä taitaa olla epätasainen syöttö ja huonompi huuhtelu tulos (ajattelin tehostaa ainaki lisäämällä enemmän vesisuuttimia seulaverkolle.

Tässä menetelmässä on tietysti paljon riskejä, mutta onnistuessaa voi poikia edulliset kustannukset, vähäiset konerikot ja paljon hyödynnettävää huuhdonta aikaa.

Näihin molempiin menetelmiin liittyen pari kysymystä. Minkä kokoisella seulaverkolla kannattaa huuhtoa? Lisäksi mietein mistähän löytyisi tähän hommaa sopiva pumppu ja minkähän kokoista putkea tässä jo tarvitaan? Ja paljonko pumpulta olisi hyvä vaatia litroja tälläisessä skaalassa? Rännien kaatona varmaan hyvä olla 18-25cm metrillä? Rännin leveys 80cm riittävä?

Kullan myynti ja talous
Tietysti se kannattavuuspuoli on kiinnostava ja järkevillä laskuilla sitä koittaa miettiä paljonko tiliä voisi tehdä vuoden aikana. Tarkoituksena tietysti että tällä toiminnalla pystyisi elättämään itsensä, vaikka ei rahassa kylpisikään. Ajatuksena että vuodessa huuhdottaisiin 70 päivää keskimäärin 7h päivässä, ja jos tunnissa saataisiin syötettyä maata läpi 30t/h. Kultaa varovaisesti laskettuna pitäisi vähintään se 0,2g/t saada. Tällä varovaisella laskukaavalla päästäisiin 3 kiloon vuodessa. Polttoainetta menisi noin 7500-10000l karkeasti 15-20l/h (kaivuri ja pumppu).

Kullan erottelu
Ajatuksena on rännittää pikkurännillä tavara uudelleen. Jonka jälkeen seuloa tavara vaskoolisihdillä (en tiedä sen virallista nimeä) riittävän pieneksi ja erotella hienokulta talteen tälläisellä tietysti magneetilla poistaa rautahiekka välissä ja isompi tavara putsata ihan vaskoolilla https://www.youtube.com/watch?v=71LH99UXn78&t=5s. Tälläinen siis viikkopuhdistuksena. Päivittäin puhdistaa huuhdontarännin eturitilä ja seurata tilannetta nopealla vaskoolipuhdistuksella.

Budjetti

Tiukkalla mennään mutta 80-100k€, jos ensimmäinen vuosi selvitään olisi hyvä. Tämä siis sisältäen kaiken koneet, varusteet, polttoaineet, luvat, työkalut, varaosat, hups varan, jne.


Kirjoittelu jatkuu myöhemmin. Hieman hassusti tulee ehkä kirjoitettua, mutta toivottavasti saatte hieman kiinni ajatuksesta. Olen huono siirtämään ajatuksiani tekstimuotoon. Kommentoikaa ja kyselkää ihmeessä :)
Viimeksi muokannut BGT, 09 Touko 2020, 12:02. Yhteensä muokattu 4 kertaa.

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja matson1 » 09 Touko 2020, 11:15

Moro BGT
Mielenkiintoista projektia olet suunnittelemassa. Minkä kokoisella koneella olet suunnitellut kaivavan ja miten olet kartoittanut tuota budjetti puolta, paljonko siis kustantaa koko homma?
Mielenkiinnolla seurataan joten kirjoittelehan hankkeen etenemistä ja ajatuksia.

BGT
Viestit: 26
Liittynyt: 12 Elo 2018, 19:35

Re: Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja BGT » 09 Touko 2020, 11:54

matson1 kirjoitti:
09 Touko 2020, 11:15
Moro BGT
Mielenkiintoista projektia olet suunnittelemassa. Minkä kokoisella koneella olet suunnitellut kaivavan ja miten olet kartoittanut tuota budjetti puolta, paljonko siis kustantaa koko homma?
Mielenkiinnolla seurataan joten kirjoittelehan hankkeen etenemistä ja ajatuksia.
Olen tässä pohtinu pitkäpuomiseen menetelmään enemmän siirtymistä. Tällöin tarvitaan hieman järeämpi kaivinkone noin +20t. Kauhan koko kuitenkin pienenee jonkin verran kun puomin kokoa kasvatellaan. Mikäli pyöräkuormaaja+kaivinkoneyhdistelmällä mennään, niin koneena ajatellut pyöräkuormaajana l90 volvon kokoluokkaa ja siinä 15tonnin tietämillä olevaa kaivuria. Seulaa tuskin isommilla vehkeillä syöttäisi juurikaan enempää.

Näin alkuun budjettina melko tiukka 80-100 000€, tarkottaen sitä että koneet syö ison osan budjettia, eivätkä ne silti kovin uusia ole. Tämä sisältäen siis kaiken, todennäköisesti joudun kavattamaan budjettia vielä. Tälläisiä summia ajattelin ensimmäiselle vuodelle. Kun saan tarvike exceliä pystyyn niin todentuu budjetti paremmin.

Oletko itse konekaivaja?

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja matson1 » 09 Touko 2020, 13:03

Moro BGT
Kyllä tässä lupa on vetämässä tuolle pienkaivuuluvalle alle 500 kuutiota per vuosi ja tarkoitus ois koneeseen siirtyä ( lapiolla kaivellu 15 vuotta).
Talven olen vehkeitä värkkäillyt ja nyt olis kaikki valmista kun vain luvan saisi.
Koneena minulla on jcb 8018cts vm 2011, siihen rumpu systeemi ja hihan kuljetin. Mitään Amerikan systeemiä ei ole tulossa, vaan tarkoituksena on panostaa huolella ja hitaalla tavalla ottaa kulta pois.

BGT
Viestit: 26
Liittynyt: 12 Elo 2018, 19:35

Re: Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja BGT » 09 Touko 2020, 16:39

Kuullostaa mielenkiintoiselta. Mitenkä lupaprosessi sinulla on edennyt (koska hait, paljonko meni rahaa ja onko sujunut ongelmitta)? Missäpäin sinulla on valtaus? Minkä kokoinen? Miten valitsit ja testasit alueen? Olen itse tulossa lappiin varmaan juhannuksen jälkeen. Olisi mielenkiintoista vaikka poiketa katsomassa touhujasi :)

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja matson1 » 09 Touko 2020, 17:23

Moro lupa koneelle laitettu helmikuussa ja etenee pikkuhiljaa, ei ongelmia tähänasti muuta kuin ne perinteiset valitukset tietyltä taholta kuten aina.
Valtaus on meillä vuotsosta roivaisessa nimellä kivensyytäjät, alunperin haettiin 6.8h, mutta piti pienentää 2.8hehtaarin kokoseksi. Siinä on tällähetkellä tuo lapio kaivuu lupa joka saatiin viime kesälle. Aluetta kaiveltiin 1 kuukausi lapiolla aika tolkusti ja toiveessa ois nyt tuolla pienellä koneella päästä kaivamaan. Kyllä sieltä tuota kultaakin näyttää nousevan ihan mukavasti. Aluetta testailtiin vähän muutamista kohdista ja oli ihan lupaavaa merkkejä. Ennen valtauksen tekoa ei testailtu aluetta sen kummemmin, valtauksen tekeminen perustui vain noihin kuultuihin juttuihin alueesta.
Kun suunnittelin tuota konehommaa arvelin budjetin menevän tuonne22-27000 euron puitteille ja näyttää että tuolle välille se sattuukin, siinä on sitten kaikki, koneet yms.
Tuo lumitilanne nyt vaan sotkee tätä hommaa, mutta toivotaan että alkaa aurinko porottamaan ja lumet lähtemään.

Kivenkääntäjä
Viestit: 181
Liittynyt: 31 Elo 2017, 08:58

Re: Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja Kivenkääntäjä » 09 Touko 2020, 18:09

Moro BGT,

hauska kuulla suunnitelmista. En ole konekaivaja, mutta pientä vinkkiä voin käytännöstä antaa koneiden kanssa puuhasteltuani.

Mut se eka; Yritysmuoto:
Mielestäni ehdottomasti Oy, mutta toki Tmi toimii myös. Yritys pystyyn joka tapauksessa heti alkuun, yritystä voit pyörittää pöytälaatikkona/ei aktiivisena siihen asti kun luvat on tullut = pienet kulut. Tämä auttaa valtavasti verottajan kanssa pelleilyssä jos sitä tulee kun kaikki voit hakea suoraan yrityksen nimiin. Näin kaikki kulut heti on vähennyskelpoisia ja saat jo kesän kulutkin virman piikkiin. Kuitenkin tämän aikaisen yrityksen tuomat lisäkulut ovat minimaaliset budjetissasi, mutta saadut hyödyt korvaavat sen nopeasti.

Alueena:
Ehkä katsoisin sinuna ensin Vuotson suuntaa, sillä siellä on kohtuu vähän vallattuja, mutta kultapitoiseksi todettua aluetta tarpeeksi ja saavutettavuus on hyvä. Alueen testaus varmasti on aika haastava saada haluamaasi mittaluokkaan testattua ja sinun aikataululla en usko että "porausnäytteillä" etsittyä aluetta tulet saamaan. Tuollaisella aitatolppaporalla päästään kyllä helposti jopa 3,5m syvyyteenkin, mutta se vaatii ne luvat joita tuskin heti saa ja tässä vaiheessa pitäisi varmaan kuluvalle kesälle olla jo tuo lupa vetämässä. Ja ilman yritystä tai vastaavaa et sitä tule saamaan (ehkä).

Luvat:
30t/h volyymille en usko 3-6kk käsittelyaikaa riittäväksi, lähemmäksi 12kk varmasti menee ja tämäkin varmasti riippuu minne lupa haetaan. Mitä suurempi volyymi on heti alkuun sen pidempi prosessi, yleensä voi olla helpompi jos hakee pienempää määrää ja siihen sitten muutoksen kasvattamalla määriä. Tästä tulee lisää kuluja mutta alkuun pääsee nopeammin. Tämä on mutua, mutta näin sen jotenkin olen itse mieltänyt ja osittain huomannut kun olen seurannut noita myönnettyjä lupia.

Kaivuu menetelmä & koneet:
Tämähän riippuu nyt siitä oletko yksin kaivamassa vai onko renkiä tai apukäsiä? Yksin tuon volyymin saaminen ei taida onnistuakaan jos työpäivää ei pidennä.
Pitkäpuomisella periaatteessa onnistuu nuo mitat mistä puhuit, mutta käytännössä ei jos huuhtomo pyörii vieressä ja sitä suoraan sillä syötetään. Syvyydessä jäädään 6-7m tietämille mutta se ei varmasti ole ongelma, mutta 20m leveys alkaa olla vähän liian optimistista ja nopeasti laskettuna melko kova saa olla tahti 30t/h sillä kauha jää 700-800l kokoluokkaan. Tähän kun lisätään huuhtomo ja sen tuottama "jäte" + vedet niin... Eli ehkä helpompi yhtälö on kuormaajan kanssa.

Seulaverkoksi alueesta riippuen 25-40mm ja pumpuksi ehkä edullisin ja paras vaihtoehto voisi olla jonkun vanhan valmetin/zetkan/fergun perään laitettava uppopumppu (tehoa löytyy ja helppo säätää, edullinen, mutta tuo yhden rikkoutuvan koneen lisää alueelle). Rännien kaatoon pääset käsiksi kun tiedät minkälaista maaperä / huuhdottava aines on, mutta rännin leveys lähempänä 1-1,5m tosin riippuen minkälaisen systeemin rakennat tai kuinka hienon kullan haluat saada kiinni. Ränni joka tapauksessa vähintään 2-osainen, eli loppu on leveämpi kuin alku.

Talous:
Tämä nopeasti katsottuna on ihan toteutettavissa, mutta aina parempi jos vielä voi vähän köyhemmälle maalle laskea, sillä kaikki maa mitä vastaan tulee ei ole noin rikasta. Tosin tuleehan sitä rikkaampaakin vastaan, mutta yrittäjänä tiedän ja varmasti tiedät ettei mikään mene niin kuin on suunnitellut.

Kullan erottelu:
Melkeen ainoa vaihtoehto jää sinulle tuo matsonin mainostama ränni. Sillä homma nopeutuu paljon ja tuohon rännien rikasteen lopulliseen rikastamiseen ja sen vaskaamiseen menee yllättävän paljon aikaa, eli tuollainen tehokas jälkirännitys on ainoa oikea vaihtoehto. Kustannus enää tässä vaiheessa ei ole mikään tekijä ja maksaa itsensä kymmeniä kertoja jo takaisin tuossa mittakaavassa.

Budjetti:
Yksi mitä kannattaa miettiä koneiden kanssa on vuokrakoneet. Etenkin alkuun, se voi tuntua kalliilta, mutta saattaa muodostua yllättävänkin edulliseksi pidemmän päälle ja ainankin ensimmäisenä tai parina kesänä näkee miten menee ja tarviiko säätää suuntaan tai toiseen. Koneita on myöskin "helppo" vaihtaa vuokra-aikana. Vuokra koneilla ainankin rikkoontumis ongelmat pitäisi olla pois suljettu = enemmän oikeanlaista tekemistä tiluksilla. Nopeasti laskettuna vuokrakoneet pitäisi mahtua budjettiisi, toki riippuen vaatimuksistasi. Myöhemmin koneet voi hommata omaksi jne, tosin jos ei hirvitä niin ainahan omat on omat 8-)

Loppu kaneettina oikeastaan vain se, etten minä tiedä mistään mitään ja jaarittelen joutavia, mutta jos näistä on mitään apua niin hienoa :oops:

matson1
Viestit: 273
Liittynyt: 14 Syys 2017, 15:11

Re: Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja matson1 » 09 Touko 2020, 19:56

Täältä ei hirveesti neuvoja voi antaa kun konehommista ei ole kokemusta, mutta tuohon kullanerotteluun voi antaa jotain. Eli viime kesän kaiveltiin lapiolla koko elokuu ja kuukaudenaikana kaivuu päiviä tuli n. 25 ja aina päivän päätteeksi vaskattiin. Tuo vakaus kyllä vie tuota aikaa tosi paljon, siksi tuli hommattua tuo vortex juttu koska sen pitäisi helpottaa vaskausta huomattavasti, ja tuon testin perusteella mitä tehtiin niin näyttää todella toimivalta peliltä. Alunperin oli tarkoitus ottaa se 20cm leveänä, mutta tuli hieman käsitys ongelmia tekijän kanssa joka oli Kanadassa. No kumminkin tuli Suomeen 5 kappaletta ja ne on 15cm leveitä. Findektor myy nyt ko. ränniä ja siellä vielä näyttää olevan 3 jäljellä.
Suosittelen vahvasti ja lisää kokemusta tulee syksyllä kun reissu taas heitetty, tosin ensin pitäs tuon lumen lähteä.

BGT
Viestit: 26
Liittynyt: 12 Elo 2018, 19:35

Re: Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja BGT » 11 Touko 2020, 19:43

Kiitos vastauksestasi, tässä hieman ajatuksia bumerangina takaisin.

Mut se eka; Yritysmuoto:
Mielestäni ehdottomasti Oy, mutta toki Tmi toimii myös. Yritys pystyyn joka tapauksessa heti alkuun, yritystä voit pyörittää pöytälaatikkona/ei aktiivisena siihen asti kun luvat on tullut = pienet kulut. Tämä auttaa valtavasti verottajan kanssa pelleilyssä jos sitä tulee kun kaikki voit hakea suoraan yrityksen nimiin. Näin kaikki kulut heti on vähennyskelpoisia ja saat jo kesän kulutkin virman piikkiin. Kuitenkin tämän aikaisen yrityksen tuomat lisäkulut ovat minimaaliset budjetissasi, mutta saadut hyödyt korvaavat sen nopeasti.


Tämä kuullostaa ihan järkevältä. Pitää vielä miettiä miten tekee, koska kaikki rahoitusasiat ja muut pitää kuitenkin huomioida. Tällä hetkellä ikävästi koronakin vaikuttaa ja lomautettuna olen ollut, yrittäjäksi kun ryhtyy muuttuu myös sosiaaliturva. Tämä oli yksi syy lykätä vielä yrityksen perustamista.

Alueena:
Ehkä katsoisin sinuna ensin Vuotson suuntaa, sillä siellä on kohtuu vähän vallattuja, mutta kultapitoiseksi todettua aluetta tarpeeksi ja saavutettavuus on hyvä. Alueen testaus varmasti on aika haastava saada haluamaasi mittaluokkaan testattua ja sinun aikataululla en usko että "porausnäytteillä" etsittyä aluetta tulet saamaan. Tuollaisella aitatolppaporalla päästään kyllä helposti jopa 3,5m syvyyteenkin, mutta se vaatii ne luvat joita tuskin heti saa ja tässä vaiheessa pitäisi varmaan kuluvalle kesälle olla jo tuo lupa vetämässä. Ja ilman yritystä tai vastaavaa et sitä tule saamaan (ehkä).


En noista alueista osaa sanoa kuinka kultarikkaita ovat, mutta kyllä sielläkin suunnalla pitäisi paljon hyvä kultaisia alueita olla. Lähinnä arveluttaa että osuuko sitten itselle sellainen alue että kultaa on riittävästi. Se että tulee tehtyä alueen kanssa täysi huti ja alue ei katakkaan toimintaa, niin mietin siinä suhteessa että olisiko varasuunnitelmaa. Varaa alussa on tuski tehdä kahta valtausta, jos toinen osoittautuukin flopiksi. En oikeen jaksa uskoa että moottoroidulla käsikäyttöisellä aitaporalla päästään 3,5m

Luvat:
30t/h volyymille en usko 3-6kk käsittelyaikaa riittäväksi, lähemmäksi 12kk varmasti menee ja tämäkin varmasti riippuu minne lupa haetaan. Mitä suurempi volyymi on heti alkuun sen pidempi prosessi, yleensä voi olla helpompi jos hakee pienempää määrää ja siihen sitten muutoksen kasvattamalla määriä. Tästä tulee lisää kuluja mutta alkuun pääsee nopeammin. Tämä on mutua, mutta näin sen jotenkin olen itse mieltänyt ja osittain huomannut kun olen seurannut noita myönnettyjä lupia.


Ajatuksena oli hakea lupia heti, kun on löytänyt mielestään hyvän paikan ja testannut sen. Eli aikaa pitäisi jäädä noin 11kk. Mietin myös onko vaikutusta jos hakee alussa yksityisenä lupaa verrattuna yrityksenä. Ja mieluiten rakentaisin systeemit valmiiksi tälle kokoluokalle, tietysti riski on isompi.

Kaivuu menetelmä & koneet:
Tämähän riippuu nyt siitä oletko yksin kaivamassa vai onko renkiä tai apukäsiä? Yksin tuon volyymin saaminen ei taida onnistuakaan jos työpäivää ei pidennä.
Pitkäpuomisella periaatteessa onnistuu nuo mitat mistä puhuit, mutta käytännössä ei jos huuhtomo pyörii vieressä ja sitä suoraan sillä syötetään. Syvyydessä jäädään 6-7m tietämille mutta se ei varmasti ole ongelma, mutta 20m leveys alkaa olla vähän liian optimistista ja nopeasti laskettuna melko kova saa olla tahti 30t/h sillä kauha jää 700-800l kokoluokkaan. Tähän kun lisätään huuhtomo ja sen tuottama "jäte" + vedet niin... Eli ehkä helpompi yhtälö on kuormaajan kanssa.


Yksin oli tarkoitus tätä hommaa lähteä rakentamaan ilman apumiehiä. Laskin että 7h keskimäärin päivässä olisi optimistinen ja päivien määräkin koitin arvioida optimistisesti. Mulla nyt ei ole suoraan tietoa paljonko lapin leveysasteilla niitä kaivuupäiviä oikeasti on (koska maa menee jäähän, näillä leveysasteilla on kuitenkin kylvöt jo saatu päätökseen viikko sitten). Pitää kuitenki miettiä että ajatuksena on tehdä noin 12h päiviä, mutta ei niitäkään jokapäivä pysty hyödyntämää 100% huuhtomiseen. Pitää kuitenki ihmisen syödä välillä, vaskata, koneet voi hajota, alussa säätöä ja niin edelleen. Mutta arvioisin että jos laskee 7h päivässä ja 30t/h niin päivän kaivuumäärät voisivat olla optimistiset vaikka sitä tavaraa ei saisikaan menemään noin paljoa aina läpi tunnissa. Jos normaali päivänä pyrkii käyttämään 10h huuhtomiseen.

Seulaverkoksi alueesta riippuen 25-40mm ja pumpuksi ehkä edullisin ja paras vaihtoehto voisi olla jonkun vanhan valmetin/zetkan/fergun perään laitettava uppopumppu (tehoa löytyy ja helppo säätää, edullinen, mutta tuo yhden rikkoutuvan koneen lisää alueelle). Rännien kaatoon pääset käsiksi kun tiedät minkälaista maaperä / huuhdottava aines on, mutta rännin leveys lähempänä 1-1,5m tosin riippuen minkälaisen systeemin rakennat tai kuinka hienon kullan haluat saada kiinni. Ränni joka tapauksessa vähintään 2-osainen, eli loppu on leveämpi kuin alku.

Seulaverkkoja pitää ostaa pariakoko varastoon ja kokeilla, mutta on mukava saada suuntahaarukkaa. Vesipumpussa mietin enemmän sitä että paljonko siihen tarvitaan litroja, tuon kokoisessa toiminnassa noin. 2000-5000l/min? Korkeuserot jne. vaikuttavat tietysti oleellisesti pumpun kapasiteettiin). Pumpun säätäminen kaasulla oikeaksi on tämän jälkeen sitten hienosäätöä kun pääse alkuun. En ihan ymmärtänyt millaista kaksiosaista ränniä tarkoitit.

Talous:
Tämä nopeasti katsottuna on ihan toteutettavissa, mutta aina parempi jos vielä voi vähän köyhemmälle maalle laskea, sillä kaikki maa mitä vastaan tulee ei ole noin rikasta. Tosin tuleehan sitä rikkaampaakin vastaan, mutta yrittäjänä tiedän ja varmasti tiedät ettei mikään mene niin kuin on suunnitellut.


Yrittäjä ja muutenkin sitä on kyllä oppinut että aina tulee muuttujia. Ajatuksena alle 2kg/kaivuukausi ei saisi jäädä. 3kg pitäisin optimistisena tavoitteena ja siitä isommat määrät positiivisena yllätyksena. Paljonko muuten yleensä vois sanoa kun vaskattu kulta sulatetaan siitä oikeasti jää? Jos ajatellaan että sulatan 1kg vastkattua kultaa? 800-900g? Ja onko se maassa oleva kulta ihan 100% kultaa vai onko siinäkin vielä seassa muuta metallia? Myös myynti kiinnostaa, mihin konekaivajat yleensä myyvät kullan ja paljonko tällöin saa kullasta verrattuna sen pörssihintaan?

Kullan erottelu:
Melkeen ainoa vaihtoehto jää sinulle tuo matsonin mainostama ränni. Sillä homma nopeutuu paljon ja tuohon rännien rikasteen lopulliseen rikastamiseen ja sen vaskaamiseen menee yllättävän paljon aikaa, eli tuollainen tehokas jälkirännitys on ainoa oikea vaihtoehto. Kustannus enää tässä vaiheessa ei ole mikään tekijä ja maksaa itsensä kymmeniä kertoja jo takaisin tuossa mittakaavassa.


Kyllä tuo vehje ihan fiksulta vaikuttaa, varsinkin jos toimii niinkuin mainospuheet sanoo.

Budjetti:
Yksi mitä kannattaa miettiä koneiden kanssa on vuokrakoneet. Etenkin alkuun, se voi tuntua kalliilta, mutta saattaa muodostua yllättävänkin edulliseksi pidemmän päälle ja ainankin ensimmäisenä tai parina kesänä näkee miten menee ja tarviiko säätää suuntaan tai toiseen. Koneita on myöskin "helppo" vaihtaa vuokra-aikana. Vuokra koneilla ainankin rikkoontumis ongelmat pitäisi olla pois suljettu = enemmän oikeanlaista tekemistä tiluksilla. Nopeasti laskettuna vuokrakoneet pitäisi mahtua budjettiisi, toki riippuen vaatimuksistasi. Myöhemmin koneet voi hommata omaksi jne, tosin jos ei hirvitä niin ainahan omat on omat 8-)


Kyllä tätäkin on mietitty, voi olla vaan haastavaa löytää pitkäpuomista konetta vuokralle.

Loppu kaneettina oikeastaan vain se, etten minä tiedä mistään mitään ja jaarittelen joutavia, mutta jos näistä on mitään apua niin hienoa :oops:

Noh kyllä aina pitää osata ihmisten puheita suodattaa sopiva määrä, mutta kyllä näistä apua aina on :)

BGT
Viestit: 26
Liittynyt: 12 Elo 2018, 19:35

Re: Konekaivuu 2021

Viesti Kirjoittaja BGT » 11 Touko 2020, 20:02

matson1 kirjoitti:
09 Touko 2020, 17:23
Moro lupa koneelle laitettu helmikuussa ja etenee pikkuhiljaa, ei ongelmia tähänasti muuta kuin ne perinteiset valitukset tietyltä taholta kuten aina.
Valtaus on meillä vuotsosta roivaisessa nimellä kivensyytäjät, alunperin haettiin 6.8h, mutta piti pienentää 2.8hehtaarin kokoseksi. Siinä on tällähetkellä tuo lapio kaivuu lupa joka saatiin viime kesälle. Aluetta kaiveltiin 1 kuukausi lapiolla aika tolkusti ja toiveessa ois nyt tuolla pienellä koneella päästä kaivamaan. Kyllä sieltä tuota kultaakin näyttää nousevan ihan mukavasti. Aluetta testailtiin vähän muutamista kohdista ja oli ihan lupaavaa merkkejä. Ennen valtauksen tekoa ei testailtu aluetta sen kummemmin, valtauksen tekeminen perustui vain noihin kuultuihin juttuihin alueesta.
Kun suunnittelin tuota konehommaa arvelin budjetin menevän tuonne22-27000 euron puitteille ja näyttää että tuolle välille se sattuukin, siinä on sitten kaikki, koneet yms.
Tuo lumitilanne nyt vaan sotkee tätä hommaa, mutta toivotaan että alkaa aurinko porottamaan ja lumet lähtemään.
Pitääpi tsekata valtauksesi kartoista. Saitteko millaisen määrän tavaraa rännistä läpi ja paljonko maassa oli kultaa? Joko ensikuun alussa mahtaisi päästä kaivamaan vai venyykö juhannukseen?

Vastaa Viestiin